Για να διαβάσετε την ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS σε μορφή PDF
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ :
Εκτοξεύθηκε το 2021 το επιπλέον κόστος που επιβαρύνονται οι καταναλωτές από ρευματοκλοπές. Ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται αντί να περιστέλλεται, συνιστώντας επί της ουσίας μία αιμάσσουσα πληγή του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος.
Δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία πληρωμής του ρεύματος από, ενδεχομένως, ευάλωτους καταναλωτές που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές. Αυτό θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου. Η γιγάντωση και εγκαθίδρυση των ρευματοκλοπών έχει να κάνει, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, με οργανωμένη και συστηματική παροχή «υπηρεσίας διευκόλυνσης», για την αποφυγή χρέωσης της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας.
Και υπάρχουν πολλοί που απολαμβάνουν αυτή την «υπηρεσία». Έτσι, όμως, οι ρευματοκλοπές κοινωνικοποιούνται, δηλαδή, ως ενέργεια που δεν μπορεί να μετρηθεί και να αποδοθεί, καταλήγει να τη φεσώνονται οι καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης, με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσθεώρητες τιμές του ρεύματος και το δυσβάστακτο κόστος που συνεπάγονται, καλούνται να σηκώσουν και ένα ακόμη οικονομικό βάρος που προέρχεται από ένα δομικό πρόβλημα της αγοράς. Για το 2021, αυτό το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε 270 εκατ. ευρώ.
Μόνο με το «Γεφύρι της Άρτας» θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τη διαδικασία αντιμετώπισης των εκκρεμών υποθέσεων του πάλαι ποτέ κραταιού νόμου Κατσέλη. Τα χρόνια περνούν, οι αξιολογήσεις (μνημονιακές και μεταμνημονιακές) κλείνουν ή μία μετά την άλλη, ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει στις υποθέσεις του νόμου. Η εκδίκασή τους προχωρά με ρυθμούς πιο αργούς και από αυτούς μιας χελώνας…
Στην έκθεση Συμμόρφωσης το θέμα αναφέρεται για μια ακόμη φορά με την εξής επισήμανση: «Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων εξακολουθεί να υπολείπεται των προσδοκιών και δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2023»! Και σαφώς προκύπτει το ερώτημα, γιατί δεν εκδικάζονται να τελειώνει το σύστημα με αυτή τη χρόνια παθογένεια;
Διότι όπως αναφέρουν στη στήλη πηγές με γνώση της υπόθεσης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην επεξεργασία των εκκρεμών υποθέσεων από τα δικαστήρια. Και να φανταστείτε ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει, αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί, διότι εκκρεμούν οι διατάξεις του Κώδικά Οργάνωσης της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας των δικαστών…
Στο σκαμνί γιά Novartis Φρουζής και δύο γιατροί
Σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπεμπονται, για το σκάνδαλο της Novartis, ο πρώην ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνος Φρουζής και δύο γιατροί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικων αποφασισε την παραπομπή σε δίκη του Κωνσταντίνου Φρουζή, για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), καθώς επίσης και δύο ψυχιάτρων, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με την κατηγορία , η Novartis «ξέπλενε το μαύρο χρήμα» μέσω διαφημιστικών εταιρειών, το οποίο προοριζόταν, «για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και γιατρών» με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Η μεγάλη δουλειά των 2 δισ. ευρώ με τα κόκκινα δάνεια
Στις μεγάλες δουλειές των κόκκινων δανείων, θα αναφερθούμε σήμερα .
Να σας ενημερώσω για το μεγαλύτερο project που πρόκειται να βγει στην αγορά.
Δεν πρόκειται για κάποιο νέο πακέτο κόκκινων δανείων που βγαίνει προς πώληση (άλλωστε και αυτά έχουν λιγοστέψει πλέον) αλλά για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Πρόκειται για το έργο που σήμερα η Κομισιόν στην Έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε χθες καταλογίζει ευθύνες στην Κυβέρνηση , διότι έχει πάει πολύ πίσω . (Μάρτιος του 2023 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία).
Με δύο λόγια ο φορέας αυτός θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες, λειτουργώντας σαν «ασπίδα προστασίας» στους αδύναμους δανειολήπτες.
Η ίδρυση του έχει ήδη καθυστερήσει για λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε στη στήλη.
Η Motor Oil αγοράζει την Volterra πριν βαρέσει κανόνι και κλάψει κοσμάκης!
Του Άρη Σπίνου
Αφού δεν μπόρεσαν να κρύψουν την είδηση, που πρώτο είχε αποκαλύψει το edolio5 για το κανόνι που έρχεται σε 2 ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας, τώρα... τρέχουν κα δεν φτάνουν. H Motor Oil, αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι ο επικρατέστερος μεταξύ των 4 «μνηστήρων» που διεκδικούν τη Volterra λίγο πριν το κανόνι που είναι έτοιμο να σκάσει
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους λοιπούς ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Mytilineos και η Iberdrola ενώ, αν και ενδιαφέρον είχαν εκφράσει και τα ΕΛΠΕ και η Enel, τελικά το απέσυραν, αναφέρουν πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Motor Oil, η αξία της Volterra είναι καθοριστική στο πλαίσιο της στρατηγικής της καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και στην προμήθεια θα τη φέρει από την 4η στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην 3η θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά και ξεκινάνε 36 MW.
Δέκα μήνες περιθώριο (έως το τέλος του χρόνου) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Αν δεν το κάνουν, χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης. Στο μεταξύ, κατά τις ίδιες πηγές, στο Δημόσιο ήδη «περιήλθαν» 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίστανται πλέον προθεσμία διόρθωσης. Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα όσον αφορά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.
Σε μια εικονική αποθήκη
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα Eispraxis που θα διευκολύνει τους ελεγκτές να εντοπίσουν και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία από οφειλέτες.
Το Eispraxis θα «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω μάλιστα νέων «έξυπνων» ελεγκτικών μεθόδων, με τη χρήση ακόμα και της τεχνητής νοημοσύνης. Εφόσον οι οφειλέτες δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε το σύστημα θα περνάει στο στάδιο των κατασχέσεων. Δηλαδή, θα παρέχει πληροφορίες για το τι μπορεί να κατάσχει η εφορία έναντι των χρεών.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το εν λόγω σύστημα δεν έχει παραδοθεί στο σύνολό του από τον ανάδοχο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η λειτουργία του αναμένεται πλέον να ξεκινήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2022 (αντί του Απριλίου που ήταν προγραμματισμένη). Μόλις ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό δίκτυο της εφορίας, 1.100 στελέχη της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων με τις οφειλές και τις δυνατότητες είσπραξης από τα εισοδήματα που διαθέτουν.
Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
Θραύση κάνουν στην αγορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αλλά και οι απάτες με θύματα τόσο το δημόσιο, όσο και τους υποψήφιους αγοραστές. Τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι πολλά, αλλά 1 στις 3 πωλήσεις που ελέγχθηκαν από την ΑΑΔΕ αποκάλυψαν απάτη αποφυγής πληρωμής του ΦΠΑ.
Όπως αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Σύνδεσμος των Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν σωρεία κρουσμάτων φοροδιαφυγής σε πολύ υψηλό ποσοστό εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Το 2021, στο εννιάμηνο 1/4 – 31/12, τα ελληνικά τελωνεία ζήτησαν στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές των χωρών για εκατοντάδες αυτοκίνητα που εισήχθησαν από αυτές. Και αποκαλύφθηκε ότι σε ποσοστό 34,2% δεν είχε ο οφειλόμενος ΦΠΑ.
Το μέσο πρόστιμο που καταλογίστηκε ανά όχημα στις περιπτώσεις αυτές ήταν 6.011 ευρώ. Για κακή τύχη όμως των αγοραστών, όταν αποκαλυφθούν τελωνειακές παραβάσεις, τα οφειλόμενα πρόστιμα βαρύνουν το όχημα και, ως εκ τούτου, το νέο ιδιοκτήτη τους.
Ποινές κάθειρξης από έξι μέχρι οκτώ χρόνια στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε έξι άτομα, που καταδικάστηκαν επειδή έκλεψαν από αγωγούς του Ελληνικού Στρατού 300.000 λίτρα πετρελαίου, ποσότητες που διακινήθηκαν στη συνέχεια λαθραία στην αγορά.
Ανάμεσα σ' αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι είναι κι ένας πρώην υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του είναι ιδιώτες. Παράλληλα, αναζητείται ακόμη ένας κατηγορούμενος, που φυγοδικεί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κλεμμένες ποσότητες πετρελαίου προέρχονταν από αγωγούς, που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ η αξία τους αποτιμήθηκε σε 300.000 ευρώ.
Παράλληλα, από τη μετέπειτα λαθροδιακίνηση προέκυψε ότι, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τις 166.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται ότι, διέπραξαν πέντε κλοπές και επτά απόπειρες, κατά το διάστημα από το 2013 έως το τέλος του 2014.
Σημαντικός ρόλος αποδίδεται σε πρώην υπαξιωματικό, που καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη και είναι αυτός, που το κρίσιμο χρονικό διάστημα υπηρετούσε στην 3η ΔΑΚΑ, η οποία εδρεύει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης και είναι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των αγωγών πετρελαίου του Στρατού και των φρεατίων τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο είναι ο χρόνος παράδοσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μπορεί να παραγγείλεις σήμερα ένα νέο όχημα και να το παραλάβεις ακόμα και ένα χρόνο μετά…
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό καθώς όλα τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις παραγωγές εξαιτίας της υψηλής ζήτησης αλλά και της έλλειψης ημιαγωγών. Το πρόβλημα αφορά σχεδόν σε όλα τα μοντέλα αλλά και τις μάρκες.
Τα δημοφιλή μοντέλα είναι αυτά που έχουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις γεγονός που δημιουργεί τεράστια θέματα στις αντιπροσωπείες, τις εισαγωγικές εταιρείες αλλά και στους πελάτες.
«Γαλάζιος» βουλευτής καταγγέλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών!
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος,κατήγγειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις πρακτικές εταιριών κινητής τηλεφωνίας και εισπρακτικών εταιριών.
Είναι η δεύτερη ημέρα κοινοβουλευτικής ανταρσίας από βουλευτές της ΝΔ, ενώ έχει σημασία ότι στηρίχθηκε και από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη.
Ο κ.Βλάχος μετέφερε την προσωπική του εμπειρία λέγοντας πως όπως διαπίστωσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με την οποία είχε συμβόλαιο έδωσε τον λογαριασμό του σε εισπρακτική χωρίς να τον ενημερώσει.
«Να αντιμετωπιστεί η συμπεριφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτές τις σελίδες με τα ψιλά γράμματα δεν τις διαβάζουν ούτε οι δικηγόροι! Αποτέλεσμα των ψιλών γραμμάτων είναι να με πάρει εισπρακτική εταιρεία για οφειλή. Η εταιρεία κινητής δε με ενόχλησε ποτέ και η εισπρακτική με το γνωστό ύφος έτσι με αντιμετώπισε, όταν επικαλέστηκα βουλευτική ατέλεια για τις συνδέσεις μου και κατάλαβε ότι δεν μιλάει με άνθρωπο που θα μπορούσε να τον στριμώξει», κατήγγειλε ο Γ, Βλάχος στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και πρόσθεσε: «η επικοινωνία τελείωσε με το “αφήστε με να το δω…”. Γιατί να το δει καλύτερα για μένα και όχι για τον οποιονδήποτε πολίτη;
Είπα θα το δημοσιοποιήσω για τους συμπολίτες μου που δεν έχουν φωνή. Πρέπει να μπει μια τελεία και παύλα. Υπογράφουμε μια συμφωνία για μια σύνδεση τηλεφώνου, τι χρειάζονται 10 σελίδες; Δεν πλήρωσες το τηλέφωνο, σου κόβουν το τηλέφωνο, τόσο απλά! Γιατί πρέπει να είναι “δεμένος” ο καταναλωτής;
«Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να τελειώσει!».
«Φύλο και φτερό» κάνει ο SSM όλο το πελατολόγιο των ελληνικών τραπεζών αναζητώντας «ύποπτους» λογαριασμούς κυρίως από Ρώσους — φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο καθεστώς Πούτιν. Στόχος είναι οι τράπεζες να προετοιμαστούν, ώστε σε περίπτωση που επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να δράσουν άμεσα και ακαριαία.
Σήμα έλαβαν πριν από μία βδομάδα οι ελληνικές τράπεζες από τον Ευρωπαίο επόπτη τον Andrea Enria του SSM (Single Supervisory Mechanism) για να προχωρήσουν στην πλήρη χαρτογράφηση της έκθεσης που έχουν σε Ουκρανία και Ρωσία.
Ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητεί να ενημερωθεί πόσα δάνεια έχουν χορηγήσει, αν διατηρούν λογαριασμούς σε ρωσικές και ουκρανικές τράπεζες και το ύψος αυτών των λογαριασμών.
Και αυτό γίνεται καθώς ο επόπτης επιχειρεί να χαρτογραφήσει και να μετρήσει την έκθεση των τραπεζών απέναντι στον ρωσικό και ουκρανικό κίνδυνο.
«Έχει έρθει οδηγία από τον SSM, μας ζήτησε να ενημερώσουμε για το πόσα υπόλοιπα έχουμε σε Ουκρανικές τράπεζες, και πόσα υπόλοιπα έχουμε σε Ρωσικές τράπεζες», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr Έλληνας τραπεζίτης και συνεχίζει: