Εταιρίες της πήραν «τσάμπα» αεροδρόμια, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΘ, εταιρίες start-up, ενώ έχουν στο στόχαστρο ενέργεια, real estate, τουρισμό και αγροτικό τομέα
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Η Γερμανία ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από την καθημαγμένη Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, καθώς όχι μόνο πέτυχε να διασωθούν οι τράπεζές της, με τη μεταφορά του ελληνικού χρέους στον δημόσιο τομέα, όπως έχει παραδεχθεί άλλωστε ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά βρήκε την ευκαιρία να αγοράσει ένα προνομιακό οικόπεδο σε τιμές ευκαιρίας.
Τα τρία Μνημόνια, τα οποία σύρθηκε να υπογράψει η αδύναμη πολιτική ελίτ, υποτίθεται ότι αποσκοπούσαν στην αναδιοργάνωση της οικονομίας και την αντικατάσταση του παρασιτικού επιχειρηματικού μοντέλου που αναπτύχθηκε γύρω από κρατικές προμήθειες και θαλασσοδάνεια, και το οποίο τροφοδότησε την αναίδεια ενός ευτελούς ήθους που πλούτισε χωρίς κόπο. Στην πραγματικότητα, και μάλιστα προτού καν η κρίση μάς χτυπήσει την πόρτα, οι γερμανικές πολυεθνικές πρόλαβαν και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να βγάλει στο σφυρί νευραλγικές επιχειρήσεις, ξεπουλώντας ουσιαστικά στους Γερμανούς τη στρατηγική δυνατότητα της χώρας να διαμορφώνει τη μοίρα της με εθνικούς όρους.
Κορυφαίο παράδειγμα, η εξαγορά σε δύο φάσεις του ΟΤΕ μαζί με την Cosmote και την αλυσίδα Γερμανός -ο οποίος, όπως και οι ελληνικές τράπεζες, είχε ισχυρή παρουσία σε όλα τα Βαλκάνια- από την Deutsche Telekom.
Η πώλησή του, σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, δεν απέφερε ουσιαστικά κέρδη στην ελληνική οικονομία, ενώ μετέφερε το κέντρο των αποφάσεων στη Γερμανία, που άπλωσε την καταθλιπτική κυριαρχία της πάνω από την Ελλάδα. Η γερμανική παρουσία στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο απέκτησε φτερά από τη στιγμή που η Fraport A.G., που επιδιώκει να αναδείξει τη Φρανκφούρτη -όπου εδρεύει- σε παγκόσμιο αεροπορικό κόμβο, ανέλαβε αντί 1,2 δισ. ευρώ (και αυτά τμηματικά) τη διαχείριση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.