Περισσότερες από 60.000 μειώσεις θέσεων απασχόλησης καταγράφει δημοσίευμα των FT, καθώς επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τον κλάδο. Συνέχεια μείωσης προσωπικού και από τις ελληνικές.
Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας «ψαλιδίζουν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διατυπώνονται αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του κλάδου, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες, παρότι έχουν μειώσει δραστικά το προσωπικό, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, λόγω της ασθενούς κερδοφορίας τους και της τεχνολογικής εξέλιξης.
Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη περικόψει 60.000 θέσεις εργασίας φέτος, σημειώνει δημοσίευμα των “Financial Times”. Όλοι αναγνωρίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι με τις περικοπές δεν κατακτάς τη δόξα, αλλά τα κορυφαία στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων έχουν μείνει με ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για να βελτιώσουν τη διαχρονικά ασθενή κερδοφορία τους, πλην της περικοπής δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Οι πιέσεις από την παράταση επ' αόριστον των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το Brexit και τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις έχουν υποχρεώσει τράπεζες από την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ελβετία να προχωρήσουν σε περισσότερες από 60.000 περικοπές θέσεων εργασίας.
Από το 2008, οι δέκα τράπεζες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το ένα πέμπτο, σημειώνει η εφημερίδα, σε 1,1 εκατ. υπαλλήλους. Σε αντιδιαστολή, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν μειώσει το προσωπικό μόνο κατά 7%. Πολλές από τις απολύσεις έχουν γίνει από τις επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τη μείωση των πηγών εσόδων τους και τον οξύ ανταγωνισμό από αμερικανικές τράπεζες.
Η Moody’s, που άλλαξε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της (outlook) για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα από σταθερή σε αρνητική, προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υστερήσουν μεσοπρόθεσμα ακόμη περισσότερο σε κέρδη, έναντι των τραπεζών από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τη μείωση του προσωπικού. Το κόστος από τα προγράμματα μείωσης προσωπικού είναι εμπροσθοβαρές, ενώ τα οφέλη θα έλθουν μακροπρόθεσμα, σημειώνει ο οίκος.