.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΣΩ FACEBOOK !!!



Τι γράφουν τα ellinikahoaxes.gr:

Πλαστά προφίλ του Facebook υπόσχονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο πρόκειται για απάτη που υπάρχει στο διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια.



Η απάτη

Πρόκειται για μια προσπάθεια επιτήδειων να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή να αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό. Παρόμοιες απάτες έχουμε συναντήσει στο παρελθόν όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Στην προκειμένη περίπτωση, ψεύτικα προφίλ γυναικών στέλνουν εκατοντάδες αιτήματα φιλίας κυρίως σε άνδρες, πολλές φορές “ταγκάροντάς” τους σε σχετικές απατηλές αναρτήσεις, αποκτώντας κατά αυτό το τρόπο μεγαλύτερο κοινό προς εξαπάτηση.

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, το άτομο πίσω από το ψεύτικο προφίλ, μας καλεί να αποστείλουμε email για να ζητήσουμε δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Για τις ανάγκες τις έρευνας, αποφασίσαμε να το κάνουμε.

Στο πρώτο μάς email, δείξαμε το ενδιαφέρον μας για δάνειο 10.000 ευρώ.


Κατόπιν, λάβαμε την παρακάτω απάντηση, όπου μας ζητούν ορισμένα εκ πρώτης όψεως “αθώα” στοιχεία.


Ο επίδοξος δανειστής, στο επόμενο email, μας ζήτησε πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οικονομικής φύσεως.




Κάπου εδω δεν είχε νόημα να συνεχίσουμε την επικοινωνία, καθότι η απάτη με σκοπό την υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ήταν κάτι παραπάνω από προφανής. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού οι επιτήδειοι αποσπάσουν τα πλήρη στοιχεία του θύματος σε πρώτη φάση, κατόπιν θα ζητήσουν προμήθεια για τις υπηρεσίες τους. Εννοείται πως το ανύπαρκτο δάνειο, δε θα φτάσει ποτέ στο παραλήπτη του.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ενημερώσει τους πολίτες για την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με δήθεν χορήγηση δανείων, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου από το 2014.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, την χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.

Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθεμένης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

-είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
-είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ)
-είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία. Επίσης, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

Επιπρόσθετα, οι χρήστες του διαδικτύου συνιστάται να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο: 210 – 6476959
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates