Το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ για το central banking, η κα Lagarde χαιρέτισε τα πρόσφατα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του ιού, εκτιμώντας ότι υποχώρησε «λίγο» η τεράστια αβεβαιότητα.
Επίσης, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν πλέον τους περιορισμούς από την πανδημία ως ένα εφάπαξ κόστος, καθώς έχουν αρχίζει να προσαρμόζουν αναλόγως τις αποφάσεις τους.
Χθες 12/11, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε νέο πακέτο παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, προσπάθησε να «προσγειώσει» όσους αισιοδοξούν ότι η άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα φέρει άμεσα και επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η κα Lagarde προειδοποίησε ότι ακόμα και με την άφιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κινδυνεύει να είναι «ασταθής», καθώς θα ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης των θεραπειών.
«Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, ίσως συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους διασποράς του ιού και περιοριστικών μέτρων μέχρι να επιτευχθεί μια ευρεία ανοσία.
Συνεπώς η ανάκαμψη δεν θα είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής, με παύσεις και επανεκκινήσεις, εξαρτημένη από την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε.
Η κ κα Lagarde προσέθεσε πως η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες.
«Λόγω της πανδημίας, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.Πρόκειται για ύφεση στις υπηρεσίες και όχι σε διαρκή αγαθά».
Η κα Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω για τις τράπεζες το κόστος δανεισμού καθώς και ότι θα προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
«Στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες πάνω στις οποίες θα βασίσουμε την απόφασή μας για την επαναρρύθμιση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την επιτυχία των μέτρων του νέου lockdown στον περιορισμό του ιού αλλά και περισσότερης σαφήνειας στα δημοσιονομικά σχέδια και τις προοπτικές ανάπτυξης εμβολίων».
Η αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP), αλλά και οι πράξεις παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTRO) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά εργαλεία στο τρέχον περιβάλλον της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσαρμοστούν δυναμικά ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Εντούτοις, αυτά πιθανόν να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής.
JPMorgan: Λάθος το νέο κύμα lockdowns – Πλήττεται η ψυχική υγεία όχι ο κορωνοιός – Δεν αγοράζουμε τα νέα μέτρα