.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΙΕΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ;;; ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ !!!

 



Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :


Σημαντικές αλλαγές θα πρέπει να συντελεστούν προκειμένου στη μετά covid εποχή οι τράπεζες να είναι σε θέση να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η τρέχουσα πιστωτική πολιτική των τραπεζών θα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτήσει μια καθημαγμένη οικονομία και επιχειρήσεις των οποίων τα μεγέθη το 2020 λόγω lock down δεν θα συγκρίνονται σε τίποτα με εκείνα του 2019.

Το σοκ της κατάρρευσης μεγεθών

Οπως παρατηρούν σημαντικοί τραπεζικοί παράγοντες λόγω του κλειδώματος των οικονομιών, των αυξημένων εξόδων και του δραματικά μειωμένου τζίρου οι δείκτες των μικρομεσαίων κυρίως εταιριών εκτιμάται πως θα εξελιχθούν πολύ αρνητικά μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Αναμένεται από τις επιχειρήσεις αυτές να δούμε αρνητικά λειτουργικά EBIDTA με αυξημένα λειτουργικά έξοδα και πολύ πιεσμένο κύκλο εργασιών εξαιτίας των πολλαπλών κλειδωμάτων της οικονομίας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως αυτά αποτυπώνονται από τις τράπεζες, τόσο οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί όσο και τα κεφάλαια κίνησης στο σύνολό τους θα μειωθούν πολύ εφόσον οι τράπεζες δεν αλλάξουν κριτήρια στις χορηγήσεις τους.

Κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις που καταρρέουν οικονομικά τουλάχιστον σε επίπεδο δεικτών αφού αυτός ο τυφλός μπούσουλας είναι εκείνος που δίδει και τα όρια χρηματοδότησης κάθε χρόνο. Και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι είναι εύκολο με μια προβολή να οδηγηθεί κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα βιωσιμότητας για μια μεγάλη επιχείρηση και πολύ δύσκολο να συμβεί το ίδιο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με δεδομένο λοιπόν πως κάποια στιγμή τα προγράμματα εγγυήσεων όπως προαναγγέλουν και οι θεσμοί θα λάβουν τέλος σε μια χρονιά που η χρηματοδότηση θα παίζει ρόλο σημαντικό στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή μπορεί να είναι δυσεύρετη.

Σε ότι αφορά τους θεσμούς προς το παρόν συστήνουν στις τράπεζες να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις με βιωσιμότητα.

Όμως αυτό για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί.

Βουτιά των πιστωτικών ορίων

Με βάση συντηρητικές προβλέψεις τα πιστωτικά όρια σε όσες από τις επιχειρήσεις χρηματοδοτηθούν με βάση τα μεγέθη του 2020, θα κατέλθουν στο μισό ή και στο 30%.
Το Σεπτέμβριο του 2020 το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πλησίαζε τα 74 δις. ευρώ και σημείωνε αύξηση 7,5% σε 12μηνη βάση.

Και βέβαια οι χρηματοροές την περασμένη χρονιά με την προσδοκία ανάκαμψης αυξήθηκαν και και οι τράπεζες παραμένουν φειδωλές στη χρηματοδότηση.

Τα πάντα σε σημαντικό βαθμό θα κριθούν από την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος των κόκκινων δανείων. Οι επιβαρυμένες ελληνικές τράπεζες εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων το οποίο μπορεί να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ και να είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων αυτών θα είναι ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν χαλάσει στη φάση άρσης των μορατορίων.

Άλλωστε κάποιες από τις επιχειρήσεις, επιβαρυμένες από το παρελθόν εκτιμάται πως δεν θα καταφέρουν να κάνουν επανέναρξη λειτουργίας στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Ετσι λοιπόν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων κόκκινων δανείων θα αποτελέσουν το κλειδί και για τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης χρονιάς.

Είναι αρκετοί όσοι μιλούν για ένα δίπολο αποφάσεων που θα ληφθούν σε κυβερνητικό αλλά και σε θεσμικό επίπεδο:

Aπό τη μία συζητάται λεπτομερώς ένα σχέδιο παρενθετικής ή εν πάσει περιπτώσει διαφορετικής αντιμετώπισης των νέων κόκκινων δανείων που οφείλονται από την πανδημία και από την άλλη η λήψη κάποιων αποφάσεων αλλαγής της χρηματοπιστωτικής πολιτικής από τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος οι αποφάσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος εκτιμάται πως οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία του 2019 σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις πραγματοποιώντας μια όσο το δυνατόν πιο στιβαρή προβολή του αμέσου μέλλοντος του κλάδου των επιχειρήσεων που χρηματοδοτεί και των γενικότερων άλλων συνθηκών που αφορούν το μέλλον της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ωστόσο για μια τέτοια λύση απαιτείται νομοθετική παρέμβαση η οποία θα πρέπει επίσης να σχεδιαστεί και να αποσαφηνιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates