ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1801
Ο λόρδος-ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΑΡΑΣ Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο !!!
Ας θυμηθούμε ένα προ 2ετιας άρθρο σχετικά με την κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
218 χρόνια(σ.σ. 220 πλέον) από την κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο λόρδος Έλγιν, ένας κλέφτης που παρουσιάζεται και υμνείτε σαν σωτήρας.
Ο Έλγιν θαμπωμένος από την τέχνη και το μεγαλείο των γλυπτών. Ο Έλγιν αποφασίζει να αρπάξει, και να καταστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Έλγιν θαμπώνεται και τα γλυπτά θα καταραστούν.
Από το 1799, όταν ο λόρδος καταφτάνει στην Κωνσταντινούπολη ως πρέσβης, θα αρχίσει το θερμό του ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για την ελληνική ιστορία, αλλά και για τα ελληνικά μνημεία. Για 2 χρόνια ο Έλγιν δυσκολεύεται να πάρει άδεια εισόδου στον Παρθενώνα και ξοδεύει υπέρογκα ποσά για να εξασφαλίσει συνάντηση του με τον σουλτάνο. Η συνάντηση επιτυγχάνεται, όμως ο σουλτάνος δεν του δίνει το απαιτούμενο φιρμάνι για είσοδο. Και ενώ οι προσπάθειες του πέφτουν στο κενό, η νίκη του Αγγλικού στρατού που αποβιβάζεται στην Αίγυπτο και συμμαχεί με τον τουρκικό ενάντια στον Ναπολέοντα, ανοίγει τον δρόμο στον Έλγιν έτσι ώστε να πάρει το «φιρμάνι» που απαιτείται.
Το 1799 ο Έλγιν στέλνει γραμματεία, αλλά και 6 Ιταλούς για να ζωγραφίσουν και να εκτιμήσουν τον Παρθενώνα. Με το απαιτούμενο φιρμάνι ο Έλγιν γίνεται «Καϊμακάμης» και του δίνεται η δυνατότητα να αρπάζει γλυπτά. Όμως μια οικονομική εκκρεμότητα που έχει ο Έλγιν με την αγγλική κυβέρνηση κάνουν τη μετάβασή του στην Αθήνα δύσκολη και έτσι αποφασίζει να στείλει τον Λουιζέρι, ο οποίος ξεκινά την επιλογή των γλυπτών. Ο ίδιος ο Λουιζέρι αργότερα, παραδέχεται πως τα γλυπτά αφαιρούνται με τον πιο οικονομικό τρόπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον βανδαλισμό και την καταστροφή αρκετών. Συνολικά 253 έργα κλέβονται, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών ρολογιών, πλακών, αγγείων και αγαλμάτων. Από τον Παρθενώνα κλέβονται συνολικά 96 γλυπτά. Πιο συγκεκριμένα κλάπηκαν 15 ακέραια και 4 σπασμένα γλυπτά από τη Νότια Πτέρυγα, 11 ακέραια γλυπτά από την Ανατολική, 8 πλάκες από την Δυτική και 21 πλάκες από τη Βόρεια Πτέρυγα. Από τη Νότια Ζωοφόρο κλάπηκαν 30 πλάκες και καταστράφηκαν 11, ενώ κλάπηκαν ακόμη 2 πλάκες από τη Δυτική και 4 από την Ανατολική Ζωοφόρο. Κλάπηκαν επίσης γλυπτά από άλλους Ναούς της Ακρόπολης, όπως 4 από το Ναό της Απτερού Νίκης και 4 από το Ναό του Διόνυσου. Από το Ερέχθειο κλάπηκαν 18 γλυπτά συμπεριλαμβανομένης και της Καρυάτιδας.
Στο σύνολο των 253 γλυπτών, 3 από αυτά χαρακτηρίζονται τα σπουδαιότερα όλων. Πρώτο θεωρείται η γέννηση της Αθηνάς, δεύτερο η μετόπη διαμάχη της Αθήνας με τον Ποσειδώνα και τρίτο η ζωοφόρος με την πομπή των Παναθηναίων.