.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η GOLDMAN SACHS !!!

 


Σαν χθες(28/7/1851) γεννήθηκε ο Σάμιουελ Ζακς στη Βαλτιμόρη, όπου ο πατέρας του, Γερμανός μεταναστάτης, διοικούσε ένα ιδιωτικό σχολείο. Ο Ζακς σπούδασε και μπήκε πολύ γρήγορα στον χώρο της τραπεζικής. Το 1882 έγινε συνεταίρος του πεθερού του, Μάρκους Γκόλντμαν. Το 1885 η τράπεζά τους ονομάστηκε Goldman Sachs και έμελλε να γίνει κολοσσός.

Αρχικά η Goldman Sachs εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στη χορήγηση βραχυπρόθεσμων δανείων προς επιχειρήσεις. Όταν όμως πέθανε ο Γκόλντμαν και ανέλαβε τα ηνία ο Ζακς, έλαβε την απόφαση για μία στροφή στην επενδυτική τραπεζική και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μετέτρεψε έτσι τη Goldman Sachs στον μεγαλύτερο ανάδοχο έκδοσης μετοχών, αλλά και άκρως επιτυχημένο πιστωτή. Και το πέτυχε εκμεταλλευόμενος ένα σοβαρό κενό της αγοράς.

Έως τότε οι μεγάλες τράπεζες γυρνούσαν την πλάτη σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και άλλες μικρές εταιρείες. Ο Ζακς εστίασε σε αυτές και απέκτησε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πελατολόγιο. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 1906 όταν η Sears, Roebuck & Co χρειάστηκε μεγάλη χρηματοδότηση. Ο Ζακς ήξερε ότι δεν μπορεί να την προσφέρει και έτσι ένωσε δυνάμεις με τη Lehman Brothers για να αναλάβουν την άντληση κεφαλαίων από την αγορά εκ μέρους της Sears. Από το 1906 έως και το 1924 οι δύο εταιρείες διαχειρίστηκαν από κοινού 114 δημόσιες προσφορές και τελικά πέτυχαν να περάσουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Lehman Brothers κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008, σε μία εξέλιξη που πυροδότησε ντόμινο αναταράξεων και παγκόσμια πιστωτική ασφυξία. Η Goldman Sachs εξακολουθεί να θεωρείται ως σήμερα ένας από τους ισχυρότερους χρηματοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates