Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Τζατζίκι, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και όλες οι άλλες συσκευασμένες «αλοιφές», κόλλυβα, έτοιμα γεύματα, σκόνες παρασκευής ζελέ και πολλά ακόμα δημοφιλή προϊόντα εξακολουθούν να υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, με βάση νέα αναλυτική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό, κανέλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ., οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη οι οποίες έχουν όμως άλλες γλυκαντικές ουσίες, τα σιρόπια για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών και τα συμπληρώματα διατροφής με βάση εκχυλίσματα φυτών κ.λπ. τα οποία δεν προορίζονται για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών ή παθήσεων.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ποια προϊόντα κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 2016, άρα παραμένουν σε ΦΠΑ 24%. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει:
· Τα παρασκευάσματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν, είτε απευθείας ως έχουν [π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα] είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.), για τη διατροφή του ανθρώπου.
· Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται πλήρως ή μερικώς από προϊόντα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής για τη διατροφή του ανθρώπου. Η κλάση περιλαμβάνει παρασκευάσματα που αποτελούνται από μίγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.)
· Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Συνεπώς, εδώ κατατάσσεται και το φρουί ζελέ (fruit gelee) σε σκόνη, το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, αλλά για την παρασκευή του απαιτείται πρώτα η ανάδευσή του σε βραστό νερό.
Τζατζίκι, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και όλες οι άλλες συσκευασμένες «αλοιφές», κόλλυβα, έτοιμα γεύματα, σκόνες παρασκευής ζελέ και πολλά ακόμα δημοφιλή προϊόντα εξακολουθούν να υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, με βάση νέα αναλυτική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό, κανέλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ., οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη οι οποίες έχουν όμως άλλες γλυκαντικές ουσίες, τα σιρόπια για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών και τα συμπληρώματα διατροφής με βάση εκχυλίσματα φυτών κ.λπ. τα οποία δεν προορίζονται για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών ή παθήσεων.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ποια προϊόντα κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 2016, άρα παραμένουν σε ΦΠΑ 24%. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει:
· Τα παρασκευάσματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν, είτε απευθείας ως έχουν [π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα] είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.), για τη διατροφή του ανθρώπου.
· Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται πλήρως ή μερικώς από προϊόντα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής για τη διατροφή του ανθρώπου. Η κλάση περιλαμβάνει παρασκευάσματα που αποτελούνται από μίγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.)
· Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Συνεπώς, εδώ κατατάσσεται και το φρουί ζελέ (fruit gelee) σε σκόνη, το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, αλλά για την παρασκευή του απαιτείται πρώτα η ανάδευσή του σε βραστό νερό.