.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ SIEMENS !!!




Νομικές σκέψεις επί του σχεδίου νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα


Του Μιχάλη Δημητρακόπουλου*


Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο η Βουλή θα ψηφίσει μετά από 70 περίπου έτη τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Σαν μαχόμενος δικηγόρος οφείλω να καταθέσω δημόσια – εν συντομία – την άποψη μου σε ορισμένα ζητήματα, που ρυθμίζει ο υπό κύρωση νέος Ποινικός Κώδικας.

1) Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος επιβάλλεται άμεσα να ψηφισθεί και να γίνει νομική πραγματικότητα.

2) Είναι ορθός ο περιορισμός του πλαισίου της ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια σε 5 έως 15 χρόνια στέρησης της προσωπικής ελευθερίας.

3) Είναι λάθος και στην πράξη θα μείνει ανεφάρμοστη η πρόβλεψη της μη μετατροπής της ποινής από 3 έως 5 έτη φυλάκισης, γιατί θα χρειαστεί να μετατρέψουμε τα γήπεδα της Ελλάδας σε φυλακές. Το εσφαλμένο της ως άνω διάταξης δεν διασώζεται με την δυνατότητα να ζητήσει ο κατάδικος – αφού παραμείνει στις φυλακές από 3,5 έως 6 μήνες – την μετατροπή του υπολοίπου της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

4) Το σημαντικότερο και απόλυτο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Σε όλες τις νομοθεσίες του κόσμου, όταν κάποιος με πρόθεση σκοτώσει άλλον η ποινή είναι της ισοβίου καθείρξεως. Διαφωνώ απόλυτα με την απαξίωση του κορυφαίου εννόμου αγαθού, γιατί με το νέο σχέδιο προβλέπεται διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Θα πρέπει να παραμείνει το παλαιό καθεστώς και η μείωση της ποινής να αντιμετωπίζεται με την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων ή τον βρασμό ψυχικής ορμής, όταν αυτός υπάρχει.

5) Ορθά ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου τροποποιείται ουσιαστικά και δεν καταργείται, όπως τιτλοφορείται στο νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Όταν η πλαστογραφία , η ψευδής βεβαίωση, η υπεξαίρεση, η απάτη και η απιστία στρέφονται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη. Η ένστασή μου είναι γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στα άνω αδικήματα και η δωροδοκία- δωροληψία, οι πιο χαρακτηριστικές μορφές διαφθοράς.

Επισημαίνω εμφαντικά ότι η υποβάθμιση της δωροδοκίας (δηλαδή όταν δίνει χρήματα ο ιδιώτης στον δημόσιο υπάλληλο ) σε πλημμέλημα θα έχει ως δικονομικό αποτέλεσμα σοβαρές ποινικές δίκες διαφθοράς, όπως π.χ. της Siemens, να οδηγηθούν σε παραγραφή. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει βαριά νέφη καχυποψίας προς τους πολιτικούς σχηματισμούς, που θα ψηφίσουν την άνω ρύθμιση.

*Δικηγόρος-Ποινικολόγος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates