.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΣΤΗΝ ΤτΕ ΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ !!!



Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφερθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων 14,7 δισ. ευρώ που έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα

Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκαν και μαζί εξέπνευσε η «περίοδος ανοχής» που είχε παράσχει σε Δήμους και Περιφέρειες το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ανταποκριθεί στα μαζικά αιτήματα δημάρχων και περιφερειαρχών και είχε παρατείνει για τέσσερεις μήνες την διαδικασία μεταφοράς των καταθέσεων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή δεν έγινε χωρίς γκρίνιες από τους θεσμούς. Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνεται πως αν και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό διαχείρισης ρευστότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μεταφέρουν σε αυτόν τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα που έχουν στις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο λίγοι έχουν ανταποκριθεί.

«Έως τα μέσα Μαΐου, 588 οντότητες της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνόλου) είχαν λογαριασμό διαχείρισης μετρητών στην Τράπεζα της Ελλάδος», σημειώνεται επικριτικά στην έκθεση.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Μαΐου οι συνολικές καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν σε 14,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 9,5 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις όψεως, τα 2,7 δισ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις και τα 6,8 δισ. ευρώ σε repos.

Ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά αυτών των καταθέσεων στην ΤτΕ και δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να κρατάνε λεφτά μόνον για ορίζοντα δαπανών 15 ημερών. Αυτό σημαίνει πως εάν ξεμένουν από χρήματα θα πρέπει να ζητούν ανάληψη από τον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτά τα αιτήματα θα τα διαχειρίζεται η νεοσύστατη Διεύθυνση Ταμειακού Προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο να παρακολουθεί τις προβλέψεις των ταμειακών ροών των οντοτήτων της γενικής κυβέρνησης με βάση τον εγκεκριμένο ετήσιο προϋπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες θα δουν σχεδόν το 7% των συνολικών τους καταθέσεων να μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη που θα επιδράσει σε ένα βαθμό στα επίπεδα ρευστότητάς τους.

ΠΗΓΗ
https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/114807/stin-trapeza-tis-ellados-odeyoyn-oi-katatheseis-ton-kratikon-foreon

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates