.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΓΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ !!!

 



Υπερβολικές καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Ο Άρειος Πάγος ζητεί ονόματα δικαστών που καθυστερούν τις υποθέσεις


Ακόμα και επιβολή κυρώσεων θέτει στο τραπέζι η πρόεδρος του Aρείου Πάγου, για δικαστές όλων των βαθμίδων που καθυστερούν υπερβολικά στην έκδοση αποφάσεων. Η νέα προεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαρία Γεωργίου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση στοιχείων και μάλιστα επώνυμων σχετικά με δικαστικούς λειτουργούς που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων, παρά την πρόσφατη άρνησή της στο αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για παροχή στοιχείων σχετικά με τις καθυστερήσεις, που πυροδότησε την αντίδραση του δικηγορικού κλάδου.
Η έκθεση

Αλλωστε στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν γίνεται, εκ νέου, εκτενής αναφορά στο πρόβλημα της καθυστέρησης στη Δικαιοσύνη : "Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που επιβάλλεται όχι μόνον για τους λόγους που αναφέρω στο μήνυμα, αλλά όπως διαπίστωσα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, χάριν του κύρους της χώρας μας ως προς τον σημαντικό αυτό τομέα έναντι των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας ζητώ, θεωρώντας δεδομένη την κατανόηση σας, το ταχύτερο δυνατόν, με σχετικό έγγραφο σας, να μου γνωστοποιήσετε: Τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, που υπηρετούν στην περιφέρειά σας, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά" αναφέρει, απευθυνόμενη προς τους προέδρους Εφετών.

Τα χρονικά όρια των καθυστερήσεων

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θέτει και συγκεκριμένα χρονικά όρια πέραν των οποίων, θα πρέπει να της δοθούν στοιχεία για τις εξεταζόμενες υποθέσεις. "Συγκεκριμένα, καθόσον αφορά αποφάσεις επί υποθέσεων τακτικής διαδικασίας πέραν των οκτώ μηνών, επί υποθέσεων λοιπών διαδικασιών πέραν των έξι μηνών, επί ασφαλιστικών μέτρων πέραν των τεσσάρων μηνών και σύνταξη σκεπτικών πέραν των τεσσάρων μηνών" τονίζει η κυρία Γεωργίου.

Και απευθυνόμενη στην ίδια επιστολή προς το σύνολο των δικαστών, σημειώνει για τα σχετικά χρονικά όρια: "Αγαπητοί συνάδελφοι, που ενδεχομένως σας αφορούν οι ως άνω πληροφορίες, που ζητώ από τον προϊστάμενο σας. Κατ’ αρχήν προσδιόρισα τα ως άνω χρονικά διαστήματα με βάση το γεγονός, πως λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο δικαστικά έτη τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια υπολειτουργούσαν με άμεση συνέπεια τον μειωμένο αριθμό το μεν χρέωσης πολιτικών υποθέσεων το δε εκδίκασης των ποινικών". Πρόεδρος ΑΠ-Ζητεί στοιχεία για τους δικαστές που καθυστερούν υποθέσεις

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα για την παροχή στοιχείων από τον Άρειο Πάγο. "Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, καθώς ήδη το 2015 εκκρεμούσαν περίπου 800.000 υποθέσεις, ενώ η χώρα από το 1997 μέχρι σήμερα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για περισσότερες από 360 υποθέσεις υπερβολικών καθυστερήσεων" .

Κυρώσεις

Ανοικτό αφήνει ξεκάθαρα η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου το ενδεχόμενο επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων για όσους καθυστερούν την εκδίκαση υποθέσεων, διευκρινίζοντας πάντως πως θα ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε περίπτωση δικαστικού λειτουργού.

"Σας διαβεβαιώνω πως η περίπτωση του καθενός και της κάθε μιας από εσάς θ’ αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο, ανάλογα με το βαθμό σας, προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη: 1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας ως δικαστικών λειτουργών. 2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση. 3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτικού σας έργου, υπηρεσιακές υποχρεώσεις σας και 4) η πορεία σας ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό σας μέχρι σήμερα" υπογραμμίζει η κυρία Γεωργίου.

"Σκοπός της αποστολής του εγγράφου αυτού στα μέσα του ελληνικού καλοκαιριού είναι και η παρότρυνση για αξιοποίηση εκ μέρους σας του χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους" προσθέτει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates