.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΟΒΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!!


Περισσότερες από 60.000 μειώσεις θέσεων απασχόλησης καταγράφει δημοσίευμα των FT, καθώς επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τον κλάδο. Συνέχεια μείωσης προσωπικού και από τις ελληνικές.

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας «ψαλιδίζουν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διατυπώνονται αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του κλάδου, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες, παρότι έχουν μειώσει δραστικά το προσωπικό, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, λόγω της ασθενούς κερδοφορίας τους και της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη περικόψει 60.000 θέσεις εργασίας φέτος, σημειώνει δημοσίευμα των “Financial Times”. Όλοι αναγνωρίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι με τις περικοπές δεν κατακτάς τη δόξα, αλλά τα κορυφαία στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων έχουν μείνει με ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για να βελτιώσουν τη διαχρονικά ασθενή κερδοφορία τους, πλην της περικοπής δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Οι πιέσεις από την παράταση επ' αόριστον των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το Brexit και τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις έχουν υποχρεώσει τράπεζες από την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ελβετία να προχωρήσουν σε περισσότερες από 60.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

Από το 2008, οι δέκα τράπεζες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το ένα πέμπτο, σημειώνει η εφημερίδα, σε 1,1 εκατ. υπαλλήλους. Σε αντιδιαστολή, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν μειώσει το προσωπικό μόνο κατά 7%. Πολλές από τις απολύσεις έχουν γίνει από τις επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τη μείωση των πηγών εσόδων τους και τον οξύ ανταγωνισμό από αμερικανικές τράπεζες.

Η Moody’s, που άλλαξε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της (outlook) για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα από σταθερή σε αρνητική, προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υστερήσουν μεσοπρόθεσμα ακόμη περισσότερο σε κέρδη, έναντι των τραπεζών από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τη μείωση του προσωπικού. Το κόστος από τα προγράμματα μείωσης προσωπικού είναι εμπροσθοβαρές, ενώ τα οφέλη θα έλθουν μακροπρόθεσμα, σημειώνει ο οίκος.

Τα πιο μεγάλα προγράμματα μείωσης προσωπικού καταγράφονται στην Deutsche Bank, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με την Commerzbank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Κρίστιαν Σούινγκ ανακοίνωσε την έξοδο από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, που έφερε 18.000 απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ δημιουργείται μια «κακή τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν ανεπιθύμητα στοιχεία ενεργητικού 288 δισ. ευρώ.

Η γαλλική Societe Generale μείωσε κατά 1.600 τις θέσεις εργασίας στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής, στο πλαισιο σχεδίου εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επενδυτική τραπεζική δεν θα απέδιδε αποδεκτού ύψους κέρδη. Λόγω «ακραίων συνθηκών στις αγορές», η BNP Paribas έκλεισε τη μονάδα συναλλαγών Opera, ενώ στην HSBC ο υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, Νόελ Κουίν, ετοιμάζει σχέδιο χιλιάδων περικοπών θέσεων εργασίας. Η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας και θα κλείσει 500 καταστήματα, για να εξοικονομήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των FT, πολλοί τραπεζικοί όμιλοι λαμβάνουν θέσεις, μέσα από τα προγράμματα μείωσης προσωπικού, για τον επόμενο γύρο συγκέντρωσης του κλάδου, μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, που θα μπορούσε να έλθει, εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί καταλήξουν σε μια συμφωνία για την πλήρη τραπεζική ένωση της ευρωζώνης (στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας δεν υπήρξε πρόοδος, λόγω της σκληρής αντιπαράθεσης Γερμανίας – Ιταλίας για την εγγύηση καταθέσεων).

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες, διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών, που αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού, ώστε να βρεθεί το «σωστό μέγεθος» του κάθε τραπεζικού ομίλου, καθώς θα περιορίζονται οι επικαλύψεις, ανάμεσα στις τράπεζες που θα ενοποιούνται, ενώ και η ψηφιοποίηση θα συνεχίσει να αφαιρεί εργασίες από το ανθρώπινο δυναμικό των τραπεζών, ειδικά στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και στα δίκτυα καταστημάτων.

Περικοπές το 2020 και από τις ελληνικές τράπεζες

Σε περαιτέρω μειώσεις θέσεων εργασίας θα προχωρήσουν οι τράπεζες το 2020, και πιθανότατα και τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών εξορθολογισμού του δικτύου και προσαρμογής του λειτουργικού μοντέλου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογική επανάσταση.

Εκτός του γεγονότος ότι ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς τα εναλλακτικά δίκτυα, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, για την διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών τους, καθιστώντας περιττά τα μεγάλα δίκτυα καταστημάτων, πολλές εργασίες εσωτερικά στις τράπεζες, το λεγόμενο back office, που απαιτούσαν ανθρώπινη εργασία τώρα έχουν αντικατασταθεί από αυτοματισμούς και ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν χαθεί περισσότερες από 26.000 θέσεις εργασίας και από 64.600 εργαζόμενοι το 2009 σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στους 38.500 (Δεκέμβριος 2018) τα επόμενα χρόνια η απασχόληση στον κλάδο θα μειωθεί περαιτέρω.

Η μεγάλη συρρίκνωση των τραπεζών 2009 - 2018

 20182009Μετ.Μετ. %
Αριθμός Εργαζομένων38.53664.600-26.064-40,35%
Δίκτυο Καταστημάτων1.8744.100-2.226-54,29%


Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό την πίεση τριών παραγόντων:
  • Η κρίση χρέους προκάλεσε μια βίαια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος με την συγχώνευση δεκάδων τραπεζών. Η αναδιάρθρωση του κλάδου ήταν αυτή που τροφοδότησε το πρώτο -πολύ μεγάλο- κύμα μείωσης απασχόλησης.
  • Ψηφιακή επανάσταση. Η επέλαση της τεχνολογίας και ειδικά των εφαρμογών μέσω κινητών τηλεφώνων που πραγματοποιήθηκε περίπου παράλληλα με την ελληνική δημοσιονομική κρίση, δημιουργεί πρόσθετη πίεση για περιορισμό θέσεων εργασίας.
  • Τέλος, το νέο σημείο ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας, που είναι πολύ χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, η πίεση στην κερδοφορία λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων και η ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογία, προκειμένου οι τράπεζες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, επιβάλλουν την μείωση των λειτουργικών δαπανών και κατ' επέκταση τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει μια σοβαρή μετατόπιση εργαζομένων από τις τράπεζες, στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων, η οποία αντισταθμίζει σε ένα βαθμό την απώλεια θέσεων εργασίας στις τράπεζες. Σήμερα, περισσότερα από 3.500 άτομα απασχολούνται στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη διετία.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates