.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΦΙΑΣΚΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ 3η ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ;;;



Τι αποκαλύπτει το dikastiko.gr :

Την τελική μορφή του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναδιαρθρώθηκε προ ολίγου καιρού από την ΝΔ , θα δώσει νέα νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία αναμένεται να συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το επόμενο διάστημα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες που προκαλεί στη λειτουργία και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης ο νέος Κώδικας, που ισχύει μετά από 70 χρόνια ισχύος του προηγούμενου.

Τρίτη φορά

Ουσιαστικά θα είναι η τρίτη αλλαγή που θα συντελεστεί τους επόμενους μήνες, αφού τότε φανεί ο – επι του πρακτέου- αντίκτυπος των ευμενέστερων ποινικών διατάξεων που αποτυπώνεται ήδη σε ποινικά αλλά και οικονομικά εγκλήματα : παραγραφές αδικημάτων, απαλλαγές κατηγορουμένων για οικονομικά εγκλήματα, μείωση ποινών, ακόμη και αναστολή ισοβίων σε καταδικασθέντες για υπεξαίρεση έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα σε δικαστικές αποφάσεις και αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, οι οποίες υποχρεωτικά εφαρμόζονται από τα δικαστήρια ως ευμενέστερες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, πέρα από τις πρώτες τροποποιήσεις που επέφερε σε άρθρα του νέου κώδικα, τα οποία είχαν κριθεί προβληματικά (μολότοφ, αποφυλακίσεις κ.ά.), έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής που θα επιφέρει και επιπλέον αλλαγές στις διατάξεις του νέου κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Τα πρόσωπα

Η απόφαση φέρεται να είναι ειλημμένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και, σύμφωνα με πληροφορίες απομένει η επιλογή των προσώπων που θα συγκροτήσουν την επιτροπή. Οι νέες αλλαγές, που θεωρούνται σχεδόν βέβαιες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς απαιτείται ικανό χρονικό διάστημα για να φανούν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των νέων ποινικών διατάξεων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, και σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, η αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ακόμη, τρία ελαφρυντικά που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας και δόθηκαν σε κατηγορούμενους στην υπόθεση της Energa ψαλίδισαν κατά πολύ τις πρωτόδικες ποινές τους, ενώ καταδικασμένη σε ισόβια για υπεξαίρεση βρέθηκε εκτός φυλακής μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Από την εφαρμογή των νέων ευνοϊκότερων διατάξεων ωφελημένος βγήκε ακόμη και ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος απαλλάχθηκε πρόσφατα, λόγω παραγραφής, από το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates