.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 700.000.000€ ΕΣΟΔΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΤΗΣΙΩΣ !!!

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Καίγονται 700 εκατ. ευρώ/ετησίως από τα παράνομα τσιγάρα.




Μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα ανθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για την διακίνηση αλλά και την παραγωγή παράνομων τσιγάρων από παράνομα "εργοστάσια” που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Απώλειες άνω των 700 εκατ. ευρώ ετησίως από τον δημόσιο κορβανά, αφού το 23,6% της εγχώριας κατανάλωσης τσιγάρων είναι προϊόντα του λαθρεμπορίου. Δηλαδή κοντά 1 στα 4 τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι παράνομα.

Όταν η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ είναι στο 8,6% και αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα ή απώλειες από τα Ευρωπαϊκά ταμεία ύψους 10 δισ. ευρώ.

Από την έρευνα της KPMG προκύπτει λοιπόν πως η Ελλάδα είναι με διαφορά πρωταθλήτρια στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Συνολικά πέρυσι στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε πως στη Μεγάλη Βρετανία η κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων ήταν πέρυσι στα 0,9 εκατομμύρια.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της KPMG είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον όχι μόνο χώρα κατανάλωσης και διακίνησης παράνομων τσιγάρων αλλά και χώρα παραγωγής αυτών των προϊόντων.

Συνολικά στην ΕΕ κατασκευάζονται περίπου 9,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα ενώ έχουν ενταθεί και οι έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια από 22 το 2017 σε 51 το 2018.

Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018, δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή, αναφέρεται στην μελέτη.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανακοίνωσε την ανασύνταξη της οργανωτικής δομής των ελεγκτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μια νέα υπηρεσία, την ΕΥΤΕ (Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων), η οποία θα λειτουργεί από τις αρχές του 2020 και θα περιλαμβάνει και θα συντονίζει όλες τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου (ΚΟΕ), μέσω των δύο ΕΛΥΤ, Αττικής και Θεσσαλονίκης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates