.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΜΠΟΝΟΥΣ 4 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!!



Τι γράφει το businessdaily.gr:


Όφελος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ αποκομίζουν οι τράπεζες την τελευταία διετία λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των ακινήτων και της συνεπακόλουθης αύξησης των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που καλύπτονται από εγγυήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τα χαμηλά επίπεδα του 2017 οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων σημειώνουν άνοδο της τάξης του 14% ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων ενισχύονται κατά 11%. Όπως εκτιμούν, για κάθε άνοδο των τιμών κατά 100 μονάδες βάσης (1%) το όφελος των τραπεζών από την αύξηση των αποτιμήσεων των στεγαστικών και άλλων δανείων που καλύπτονται από εγγυήσεις ακινήτων προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.


Όπως σημειώνουν, οι τράπεζες ήδη έχουν αναγνωρίσει στις λογιστικές τους καταστάσεις τη σημαντική μέχρι τώρα άνοδο που έχει σημειωθεί στην αγορά ακινήτων, ενώ εκτιμούν ότι τόσο το 2020 όσο και τα επόμενα χρόνια η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί, πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση. Η άνοδος των τιμών των ακινήτων βελτιώνει σημαντικά και τις αποτιμήσεις των πακέτων «κόκκινων» δανείων που περιλαμβάνουν και εξασφαλίσεις ακινήτων, και τα οποία πρόκειται να πωληθούν στις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων δίνει ένα σημαντικό μπόνους στους τραπεζικούς ισολογισμούς σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι τράπεζες χρειάζονται εφεδρείες και «λίπος», που θα αξιοποιήσουν για τις μεγάλες πωλήσεις NPLs που σχεδιάζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates