Εντονότατο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζει ο μέσος ενοικιαστής στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με το ενοίκιο ανά τετραγωνικό να έχει φτάσει τα 10 και 15 ευρώ. Αυτά ζητούνται ακόμα και για υπόγειες γκαρσονιέρες, που παλιά νοικιάζονταν μόνον για αποθήκες, με 300 ευρώ το μήνα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μικροεπιχειρηματίες, αφού τα ενοίκια για τα γραφεία έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.Όσον αφορά στο ενοίκιο γραφείων, οι τιμές κυμαίνονται πλέον από 8 έως 14 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του ακινήτου, ποσό δύσκολα αντιμετωπίσιμο από μικρές επιχειρήσεις όπως π.χ. ένα μικρό λογιστικό γραφείο, που θα πρέπει να λογαριάζει μόνο για το ενοίκιο, χωρίς ΔΕΗ και κοινόχρηστα ή θέσεις πάρκινγκ, το ποσό των 700 ευρώ. Αυτό καλείται να πληρώσει για ένα χώρο που θα στεγάσει τρία γραφεία, αντί για τα 550-600 ευρώ που θα πλήρωνε “επί κορονοϊού”.
Τα ενοίκια για τα γραφεία ήταν ήδη δυσθεώρητα και προ πανδημίας, όμως μετά από μια σταθεροποίηση στην περίοδο της καραντίνας, επήλθε η “κανονικότητα” με νέες απότομες αυξήσεις. Ουσιαστικά, σε γραφεία και σπίτια οι τιμές πήραν την ανιούσα το 2017-2018. Ήδη επί κορονοϊού ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάποιος ανθρώπινο σπίτι φθηνότερο από 400 ευρώ ή γραφεία σε “λογική τιμή”.Οι απαγορευτικές τιμές είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Βασικό ζήτημα είναι η επιλογή πολλών ιδιοκτητών να στραφούν στα airbnb επειδή η μακροχρόνια μίσθωση δεν τους συμφέρει. Παίζει ρόλο και το ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατούν τα σπίτια τους κλειστά παρά να ταλαιπωρούνται για αμφίβολο κέρδος. Επίσης, η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καλή συντήρηση των ακινήτων και όσοι ιδιοκτήτες θα ήθελαν ίσως να νοικιάσουν τα σπίτια τους, αδυνατούν, επειδή ακριβώς δεν έχουν ρευστό για να τα ανακαινίσουν επαρκώς.
Ένας μισθός για ενοίκιο!
Όλα αυτά καταλήγουν σε μειωμένη προσφορά, και αυτή με τη σειρά της, σε συνδυασμό με την σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, καθιστά τις τιμές ενοικίασης απαγορευτικές για μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. Η οικονομική δυσπραγία παράλληλα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αγοράς κατοικίας την τελευταία τετραετία, καθώς η τιμή ανά τετραγωνικό άρχισε να ξανασκαρφαλώνει ερήμην της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης μετά την πτώση που είχαν σημειώσει κατά την χρεοκοπία, όχι μόνον επανήλθαν στα προ της χρεοκοπίας επίπεδα, αλλά και τα ξεπέρασαν. Τα εισοδήματα δεν παρουσίασαν την ανάλογη αύξηση. Από την υπογραφή των μνημονίων και μετά, εξάλλου, οι τράπεζες περιόρισαν κατά πολύ τα στεγαστικά δάνεια. Αυτή η τακτική συνεχίσθηκε.
Συγκεκριμένα, για αγορά κατοικίας το 2005 είχαν δοθεί από τις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 τα δάνεια ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ και το 2021 έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα λήψης δανείου οπότε αύξησαν μοιραία τη ζήτηση ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από τους 100.000 νέους που ενηλικιώνονται κάθε χρόνο, το 20% αργά ή γρήγορα αναζητεί το δικό του προσωπικό χώρο.Αυτοί όμως οι περίπου 20.000 νέοι που ψάχνουν σπίτι, το αναζητούν στη χώρα μας που πλέον δεν έχει επαρκή αριθμό κατοικιών, και η αύξηση της ζήτησης ανεβάζει τις τιμές σε έναν φαύλο –για τον ενοικιαστή– κύκλο. Και καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είναι ουσιαστικά σε παύση, αθροίζονται 20.000 κάθε χρόνο και μέσα σε μια δεκαετία μη ανοικοδόμησης, δημιουργείται ζήτηση για 200.000 κατοικίες ή πάντως σίγουρα για 150.000 αν υποθέσουμε ότι κάποιοι νέοι ζευγαρώνουν και συγκατοικούν.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου