.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ WAIVER !!! ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 10 ΔΙΣ !!!




Βρέχει δις στις τράπεζες αλλά για την ελληνική κοινωνία έχουν σηκώσει ομπρέλα...

Τι γράφει το euro2day.gr :


Πρόσθετη ρευστότητα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ φέρνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει το waiver, την επιλεξιμότητα των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερης ποιότητας τίτλους (είτε πρόκειται για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είτε για δάνεια).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η σημαντική απόφαση της ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα από της εξής δύο πηγές:

- 7,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ισόποσης αξίας που διαθέτουν στον ισολογισμό τους και τα οποία, εξαιτίας της έλλειψης του waiver, δεν χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας από τις πηγές χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ τα έχουν τοποθετημένα στην αγορά των repos, από την οποία αντλούν φθηνή ρευστότητα κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.

- 2,5 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όφελος σε ρευστότητα που θα έχει το τραπεζικό σύστημα από τη μείωση του ποσοστού του haircut με το οποίο δεχόταν έως σήμερα τα ενέχυρα/εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Στήριξη στις επιχειρήσεις

Ανώτατες τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver βάζει ξανά στην καρδιά της ευρωζώνης τις ελληνικές τράπεζες και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, επί ίσοις όροις με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα ακόμη όπλο που εκτοξεύει η κεντρική τράπεζα στον πόλεμο καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η φθηνή επιπλέον ρευστότητα που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα στηρίξει σε μέγιστο βαθμό την προσπάθεια επανεκκίνησης των επιχειρήσεων μέσω του πλέγματος των προγραμμάτων χρηματοδότησης -με ευνοϊκούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όρους- που θα ανακοινωθούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και τα οποία, είτε φέρουν εγγυήσεις είτε όχι, θα διοχετευθούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση και κατά πόσο θα απαιτείται, κατά διαστήματα, ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού τους επόμενους μήνες, μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο του φαρμάκου, να παρεμβαίνουμε ώστε να διατηρηθεί στη ζωή ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας. Γι' αυτό σιγά σιγά, μετά τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, θα αρχίσει η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον covid-19», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates