.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 5 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ !!!



Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους, παρά το γεγονός ότι εργάζονται, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, στην 5η μόλις θέση, η Ελλάδα. Στην 1η η Κύπρος.

Την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζομένων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν θέρμανση για τα νοικοκυριά τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία και τώρα η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στην ενεργειακή φτώχεια.

Υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση καταγράφεται στις ακόλουθες χώρες:

  1. Κύπρος: 45,6
  2. Βουλγαρία: 42,8
  3. Λιθουανία: 34,5
  4. Πορτογαλία: 30,6
  5. Ελλάδα: 28,7
  6. Ιταλία: 26,1

Υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση από το 2009 καταγράφηκε σε:
  1. Κροατία: 16,5
  2. Κύπρος: 10
  3. Λιθουανία: 7,9
  4. Σλοβακία: 7,8
  5. Ισπανία: 6
  6. Ιταλία: 5,2

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της Ε.Ε. για τους μισθούς.

Τα συνδικάτα καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώτατο όριο αξιοπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και δεν θα μπορούν ποτέ να καταβάλλονται σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους-μέλους.

Επί του παρόντος, 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν θεσμοθετημένους κατώτατους μισθούς κάτω από αυτό το επίπεδο και το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για τους κατώτατους μισθούς δεν θα το αλλάξει αυτό ως έχει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates