.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΥΞΗΣΗ 8% ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !!!



«Καμπανάκι» για τη γρήγορη άνοδο στα ενοίκια γραφείων, η οποία έφθασε το 8% μέσα σε ένα χρόνο στους βασικούς άξονες της Αθήνας και πλέον μπορεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο υπερθέρμανσης και γρήγορης αποκλιμάκωσης κρούουν οι σύμβουλοι ακινήτων.

Η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων GEOAXIS σε έξι περιοχές μελέτης και συγκεκριμένα σε λεωφόρο Κηφισίας, Σύνταγμα, λεωφόρο Συγγρού, Μεσογείων, Κολωνάκι και λεωφόρο Βουλιαγμένης αναφέρει ακριβώς αυτό ότι δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα ενοίκια γραφείων σημειώνουν «εξαιρετικά ανοδική πορεία», σε ένα μέσο ποσοστό 8,%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Η πολύ σημαντική αύξηση για τρίτο συνεχή χρόνο επιβεβαιώνει την νέα φάση που έχει εισέλθει η αγορά ποιοτικών κυρίως γραφείων, ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπερθέρμανσης και γρήγορης αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης», επισημαίνεται στην έρευνα.

Αυτή την στιγμή, η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από δύο εξαιρετικά αντίθετες ταχύτητες: Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν επάνω από 20 ευρώ/ τμ/ μήνα, ενώ τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ/ τμ/ μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο 2020 εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα η πραγματική οικονομία που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών.

«Η νέα τάση για χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου δεν μπορεί να δείξει ακόμη την ποσοτική επίδρασή της στην πλευρά της ζήτησης, αν και είναι αυξανόμενος ο αριθμός από χρήστες που προτιμούν ευέλικτους χώρους παρά την μακροχρόνια μίσθωση γραφείων. Ήδη στην Αθήνα καταγράφονται τουλάχιστον 10 τέτοιοι χώροι ενώ και η πλατφόρμα Airbnb έχει εισέλθει στην συγκεκριμένη αγορά (ακόμη όχι στην Ελλάδα) σηματοδοτώντας μια πιθανά σημαντική μελλοντική αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας. Ο χειρισμός των κόκκινων δανείων (NPL’s) από τις τράπεζες και τα funds που αγοράζουν πακέτα με εξασφαλίσεις σε ακίνητα αποτελεί παράγοντα που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, αν και το ποσοστό των γραφείων στα μέχρι σήμερα πωλημένα χαρτοφυλάκια είναι πολύ μικρό. Παρόλα αυτά, η βιαστική και μη καλά προγραμματισμένη προώθηση γραφείων στην ήδη ρηχή και προβληματική αγορά θα μπορούσε πράγματι να επιφέρει μια νέα πίεση στις τιμές».

Σύμφωνα με την GEOAXIS, η μεγάλη ετήσια αύξηση που καταγράφηκε το 2019 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να μην συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό καθώς πέρα από το σαφώς καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, τα μακροοικονομικά της ελληνικής οικονομίας (αύξηση ΑΕΠ, δανεισμός, κόκκινα δάνεια, ανεργία, brain drain κ.α.) παραμένουν προβληματικά δίχως να βοηθούν στη δημιουργία μιας στέρεης και αειφόρας ανάπτυξης.

«Ως εκ τούτου, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στην καλλιέργεια υπέρμετρων φιλοδοξιών που μπορεί μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσουν αντίρροπα τροφοδοτώντας μια νέα φούσκα αξιών», αναφέρεται σχετικά.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates