.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΙΚΕ !!!



Όπισθεν ολοταχώς κάνει, όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ότι αφορά την αρχική της πρόθεση να επιβάλει ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εταίρους και όχι μόνο στον διαχειριστή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ), όπως είχε αποκαλύψει το «mononews». 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η δημοσίευση της είδησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διάψευση σύμφωνα με την οποία δεν εξετάζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να διαγραφεί τελικά η σχετική διάταξη που είχε αρχικά ενταχθεί στο ασφαλιστικό νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Ιανουαρίου. Η διάταξη προέβλεπε ότι τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές υποχρεούται να καταβάλλουν «οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δικηγορίας, οι διαχειριστές των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, ε) οι εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών ( ΙΚΕ), οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά από 1-1-2020 στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ο χρόνος ασφάλισης τους θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ ή, του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή του πρώην ΤΣΑΥ αναλόγως αν η ΙΚΕ έχει αντικείμενο βιοτεχνικό και εμπορικό ή αντικείμενο τεχνικό ή υγειονομικό αντιστοίχως».


Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε εντοπίσει ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες για να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έκλειναν τις εταιρείες τους μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16, προκειμένου να ανοίξουν ΙΚΕ, στις οποίες εισφορές καταβάλλει μόνο ο διαχειριστής. Από τον Μάιο του 2016, λόγω των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, πολλοί επιχειρηματίες αναζητώντας μικρότερο λειτουργικό κόστος έκλεισαν τις εταιρικές δομές που είχαν όπως ατομικές (μπλοκάκι), ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ, ανοίγοντας ΙΚΕ.

Ο αριθμός των ΙΚΕ στην χώρα έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ από 4.419 το 2016, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40.400 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η έκρηξη στη δημιουργία ΙΚΕ οφείλεται στις μικρότερες ασφαλιστικές, αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν συγκριτικά με τους άλλους τύπους εταιρειών.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates