.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΣΚΑΝΔΑΛΟ INSIDER TRADING ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000.000$ !!!



Η Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης , η περιφέρεια δηλαδή που ανήκει το χρηματιστήριο (Wall Street) της μητρόπολης των ΗΠΑ, είναι πλέον ξεκάθαρη: Οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύτηκαν την εσωτερική πληροφόρηση κέρδισαν πολλά λεφτά αγοράζοντας και πουλώντας πάνω απο 30 μετοχές σε διάστημα 7 ετών. Το ποσό εκτιμάται απο τις αρχές των ΗΠΑ , οτι υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Στο κύκλωμα του insider trading η εισαγγελία υποστηρίζει οτι έχουν εμπλακεί τουλάχιστον 16 άτομα μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες: οι Γιώργος Νίκας, Τηλέμαχος Λαβίδας και Στηβ Μακρής.

Εικάζεται ότι υπάρχει ακόμα και ενας τέταρτος Ελληνας ο οποίος είναι εφοπλιστής. Οσον αφορά τον Μακρή οι εισαγγελείς δεν του έχουν απαγγείλει κατηγορίες.

Τι λένε οι εισαγγελείς
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι από το 2013 έως το 2015 ο Τηλέμαχος Λαβίδας γιος του Θανάση Λαβίδα, έδωσε πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στο Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του τις αποκάλυψε στον γαλλοελβετό trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και τουλάχιστον άλλους 16 ανθρώπους.

Ο Ντεμάν, φίλος του Νίκα, έμενε στην Ελβετία αλλά ερχόταν συχνά στην Αθήνα και στη Μύκονο ξοδεύοντας πολλά λεφτά.

Νίκας, Ντεμάν και ένας έλληνας εφοπλιστής (το όνομα του οποίου είναι σε γνώση του mononews.gr) με αδυναμία στις ωραίες γυναίκες ήταν συχνά θαμώνες σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας και της Μυκόνου.

“Το ένα καλοκαίρι ο Μαρκ , είχε έλθει στη Μύκονο με ιδιόκτητο σκάφος των 30 μέτρων και την επόμενη χρονια με άλλο σκάφος σχεδόν 35 μέτρων. Ξόδευε πολλά λεφτά” λένε πηγές του έχουν μιλήσει στο mononews.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μάλιστα τον Ντεμάν τον πάντρεψε Έλληνας εφοπλιστής. Η συζυγός του είναι Σέρβα.

Ο Μάρκ είναι ο άνθρωπος που “κάρφωσε” στο FBI, αφού φυσικά συνελλήφθη, όλο το κόλπο του insider trading, προφανώς με αντάλλαγμα ευνοικότερη ποινή.

Ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία, δήλωσε ένοχος για 38 ποινικά αδικήματα και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς τον Οκτώβριο, κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με ένορκη δήλωση του FBI που υπάρχει σε δικαστικό έγγραφο.

Τώρα ο Μαρκ βρίσκεται προφυλακισμένος στην Νέα Υόρκη και θα καταθέσει στην ποινική δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα ο οποίος επίσης είναι προφυλακισμένος σε μια απο τις πλέον σκληρές φυλακές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η δίκη του Τηλάμεχου έχει προσδιορίστει για τις 6 Ιανουαρίου του 2020. Η σύζυγος του Λαβίδα είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Το trading στην Ariad και ο ρόλος του Θανάση Λαβίδα


To trading στην φαρμακευτική εταιρία Ariad, σύμφωνα με τις Αρχές, βασίστηκε σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την κίνηση της μετοχής της.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Λαβίδας φέρεται να δήλωσε στον Νίκα ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ariad είχε μάθει ότι ένα από τα φάρμακά του, το Inclusig, θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ομως εκείνη την εποχή μέλος του ΔΣ της Ariad ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου, Θανάσης Λαβίδας.

Ο Νίκας αγόρασε χιλιάδες μετοχές και επωφελήθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε η είδηση, οδηγώντας τις μετοχές της Ariad σε άνοδο 12%.


Έχω Juicy (ζουμερά) νέα, αλλά εσύ κοιμάσαι

Τρεις εβδομάδες αργότερα, απο εκείνη την συναλλάγη ο φίλος του Νίκα, Στηβ Μακρής, έγραψε στον Νίκα μέσω email που αποκάλυψαν οι εισαγγελείς: «Είμαι στην Αθήνα μόνο για απόψε. Μήπως βρίσκεσαι τριγύρω;»

«Προσπαθούσα να σε βρω τρεις εβδομάδες όταν είχα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσένα αλλά δεν σε βρήκα πουθενά…», απάντησε ο Νίκας.

Αργότερα ο Μακρής απάντησε: «Πες μου τι το ενδιαφέρον (τι Juicy νέα) έχεις.»

«Σχετίζονται με το χρηματιστήριο», απάντησε ο Νίκας. «Όταν κοιμάσαι, εσύ χάνεις.»

Ο Μακρής ο οποίος έχει ένα εστιατόριο στις ΗΠΑ δεν κατηγορείται.


Τα φάρμακα της ARIAD

Τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου του 2013, ο Λαβίδας είπε στον Νίκα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανησυχεί για το αν είναι ασφαλές φάρμακο το Inclusig. Ο Νίκας μετέφερε τις πληροφορίες στον Ντεμάν-Ντεμπί και σε άλλους, οι οποίοι φέρεται να άλλαξαν τις θέσεις τους στην Ariad από long σε short. Η μετοχή έκανε βουτιά 67% όταν έγιναν γνωστές οι ανησυχίες του FDA.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2013, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Λάβιδας έδωσε στον Νίκα πληροφορίες για την απόφαση της FDA να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του Inclusig στην αγορά, είδηση που οδήγησε σε άνοδο 16% τη μετοχή της εταιρείας.

Και τον Ιούλιο του 2015, ο Νίκας προχώρησε σε συναλλαγές στη μετοχή πριν γίνουν γνωστά τα νέα για πιθανή εξαγορά της Ariad, είδηση που εκτίναξε τις μετοχές της κατά 41%, δήλωσαν οι εισαγγελείς.


Τα κέρδη του Λαβίδα και ο φυγάς Νίκας

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας έδωσε πληροφορίες στον Νίκα με αντάλλαγμα μια επένδυση ύψους 500.000 δολαρίων από τη σύζυγο του Νίκα στην εταιρεία προϊόντων διατροφής του Λαβίδα, Mediterra Inc.

Ο Νίκας, ο οποίος κατηγορείται επίσης, βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγάς από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κρατείται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του.

Έχει δηλώσει ότι δεν είναι ένοχος. Στον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι αμερικανικές έρευνες για το δίκτυο insider trading ξεκίνησαν το 2013, σε συνεργασία με και με άλλες Αρχές.

Στο δίκτυο, σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές εκτιμάται ότι συμμετείχαν κάτοικοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Χονγκ Κονγκ.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν απόρρητες πληροφορίες για να επωφεληθούν από τις συγχωνεύσεις, τις επιχειρηματικές κινήσεις και άλλες συνεργασίες που αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες.

Εκτός από την Ariad, εταιρείες των οποίων οι μετοχές ήταν στο στόχαστρο του κυκλώματος ήταν ακόμη οι Life Technologies Corp., Onyx Pharmaceuticals Inc., Cadence Pharmaceuticals Inc. Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται μόνο για την μεταβίβαση πληροφοριών που αφορούσαν στην Ariad.

Η έρευνα έγινε γνωστή τον Οκτώβριο, όταν οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Λαβίδας και ο Νίκας.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης και κατά του Μπράιαν Κοέν, επενδυτικού τραπεζίτη της Goldman Sachs Group Inc.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες για συστηματικές απάτες και χρηματιστηριακές απάτες, οι πιο σοβαρές εκ των οποίων επισείουν ποινές φυλάκισης με μέγιστη διάρκεια τα 25 έτη. Ο Κοέν έχει δηλώσει ότι δεν είναι ένοχος. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου.

Εκτός από τις κατηγορίες που συνδέονται με τον Λαβίδα και την Ariad, ο Νίκας κατηγορείται και για συμμετοχή σε μια ευρύτερη συνωμοσία που είχε στόχο τη συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με εταιρικές εξαγορές από επενδυτικούς τραπεζίτες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι τραπεζίτες που κατηγορούν οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν τον Κοέν της Goldman Sachs, τον Μπένζαμιν Τέιλορ, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν στην Moelis & Co. και την Νταρίνα Γουίνσδορ, που εργάστηκε στην Centerview Partners LLC στο Λονδίνο.

Οι δύο τελευταίοι κατηγορούνται για την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών σε αρκετές εταιρείες. Δεν έχουν συλληφθεί.

Ο Τζόναθαν Στρίτερ, δικηγόρος του Λαβίδα, δήλωσε ότι μία από τις υπερασπιστικές γραμμές του πελάτη του θα είναι να αποδείξει ότι η πηγή πληροφοριών της Ariad ήταν η Γουίνσδορ και όχι ο Λαβίδας.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates