.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΤΟ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΓΓΙΞΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ !!!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ...
Ενώ ζητούν από τους ασθενείς να φέρνουν από το σπίτι τους αναλώσιμα υλικά !!!


Το ένα δισ. ευρώ πλησιάζουν οι συνολικές οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, με το 60% περίπου να αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας προς την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), οι οφειλές προς τρίτους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου άγγιζαν τα 991 εκατ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα (οφειλές άνω των τριών μηνών) τα 594 εκατ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς το ΕΣΥ, αλλά και το ύψος των χρεών, έχουν οδηγήσει σε σαρωτικές περικοπές σε προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για βασικές ανάγκες, καθώς παρατηρείται υποβάθμιση στην ποιότητα του φαγητού, ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό, αδυναμία πραγματοποίησης απολύμανσης και απεντόμωσης, ενώ συχνά οι ασθενείς καλούνται να φέρνουν από το σπίτι τους αναλώσιμα υλικά όπως γάζες και σύριγγες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των χρεών για μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οι οφειλές του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός” ήταν 50,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28, 5 αφορούν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τα χρέη στο "Λαϊκό” φτάνουν τα 43 εκατ., στο "Γεννηματάς” τα 31,5 εκατ., στο "Ιπποκράτειο” τα 22,8 εκατ. και στο "Αττικόν” τα 50,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πλέον τα νοσοκομεία έχει στεγνώσει οικονομικά, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί τον αναπλ. Υπουργό Υγείας, αρμόδιο για το ΕΣΥ, Παύλο Πολάκη, πως δεν προκύπτει από πουθενά είναι πλεονασματικά, ούτε πως η κρατική χρηματοδότηση είναι υψηλότερη φέτος.

Το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν πιο συγκεκριμένα 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι έλαβαν 1,156 δις ευρώ, όσα δηλαδή και φέτος.

Παράλληλα κωδικοί συρρικνώνονται, με βασικότερο αυτό του φαρμάκου: το φετινό όριο δαπανών είναι 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, συνεχίζονται τα προβλήματα στον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείο. Στο "Αττικόν” οι δύο αξονικοί τομογράφοι είναι τακτικά εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους. Στο "Ασκληπιείο” Βούλας ο αξονικός τομογράφος επίσης δεν λειτουργεί εδώ και είκοσι μέρες σύμφωνα με την Ομοσπονδία και τα επείγοντα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα ιδρύματα.

Ο αναπλ. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης είχε αναφέρει πως ενώ το 2015 έκλεισε με χρέος 935 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, την περσινή χρονιά καταγράφηκε πλεόνασμα 35,7 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και των προμηθευτών του ΕΣΥ που εξοφλούνται με το σταγονόμετρο. Επιπλέον έχει ανακοινώσει συνολικά 6.100 προσλήψεις το προσεχές διάστημα, από τις οποίες οι 2.150 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.


πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates