.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΟΙ ΔΑNΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

Γράφει ο Γιάννης Κυριακόπουλος


ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS
H τιτλοποίηση έγινε μέσω του SPV (Special Purpose Vehicle) "GRYFONAS" με έδρα το Λουξεμβούργο, επί Υπουργίας Αλογοσκούφη.. Κατόπιν τα τιτλοποιημένα δάνεια διετέθησαν μέσω τριών brokers στα Χρηματιστηρια Μ.Βρετανίας, Ολλανδίας και Ιρλανδίας... Γύρω στα τέλη του 2012, κι ενώ οι τιμές των Ελληνικών -εν γένει- τίτλων ήταν περί το 25-35%, επίμονος επενδυτής συγκέντρωσε με discount όλη την προσφορά, καθώς η μεγάλη διασπορά των δανείων, οι ελάχιστες- τότε- επισφάλειες και κυρίως η ελκυστικότατη αμοιβή του servicer ΤΠΔΑ, καθιστούσαν την επένδυση εξαιρετικά ελκυστική.
Από τις πληροφορίες μου, νομίζω ότι η Goldman Sachs είναι ο τελικός αγοραστής....



Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων !!!

Της Νένας Μαλλιάρα

Το παράδοξο να αποκλείονται από ρυθμίσεις των δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και να κινδυνεύουν με πλήρη "αποξένωση" από το δάνειό τους, αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Ενώ για το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες υπάρχει δυνατότητα και ενθαρρύνεται η ρύθμιση των οφειλών τους αναλόγως των οικονομικών τους δυνατοτήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω της κρίσης, οι δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που δεν υπολογίζουν για τη μείωση της δόσης τη μείωση κατά 50% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια στιγμή, μια άλλη μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων – δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουν ήδη δει το δάνειό τους να φεύγει από τον έλεγχο του πιστωτή οργανισμού και των ίδιων των δανειοληπτών και να βρίσκεται τιτλοποιημένο στα χέρια εταιρίας ειδικού σκοπού με έδρα το Λονδίνο.

Και τα δύο ανωτέρω θέματα έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αναμένεται να λάβουν σημαντικές διαστάσεις από τις αρχές του 2016 όταν θα αρχίσει να λήγει η πενταετής περίοδος των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ. Τα δύο ζητήματα πρόκειται να τεθούν τις επόμενες ημέρες και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος των εφοριακών κ. Δημήτρης Μέρκος, τα δάνεια περίπου 26.000 δημοσίων υπαλλήλων έχουν περάσει εδώ και 8 χρόνια μέσω τιτλοποίησης στα χέρια ιδιωτικής επενδυτικής εταιρίας. Αυτό συνέβη όταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την πρόσκτηση ρευστότητας, υλοποίησε νομοθετική δυνατότητα να τιτλοποιήσει απευθείας στεγαστικά δάνεια και να τα εκχωρήσει σε ιδιωτική εταιρία. Για τη μεταφορά αυτή, που όμως σημειώνει ο κ. Μέρκος δεν αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν ενημερώθηκαν οι δανειολήπτες, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν όταν κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκαν να κάνουν ρύθμιση των δανείων τους με ευνοϊκότερους όρους.

Τα στεγαστικά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν ήταν 26.000, ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα παραμένουν τιτλοποιημένα 22.600 δάνεια με άληκτο κεφάλαιο 577 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που είχε υπογράψει το ΤΠκΔ, τα δάνεια που έχουν περάσει στην ιδιωτική εταιρία δεν μπορούν να τύχουν ρυθμίσεων, ενώ αν κάποια εξ αυτών (π.χ. επειδή ο οφειλέτης απεβίωσε, είναι βαριά ασθενής ή απολύθηκε από την εργασία του και δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλει τις δόσεις) βγουν κατ΄ εξαίρεση από το "πακέτο" της τιτλοποίησης, αντικαθίστανται με άλλα υγιή δάνεια. Όπως αναφέρει ο κ. Μέρκος, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες που έμαθαν πως το δάνειό τους έχει τιτλοποιηθεί δεν μπορούν να προβούν σε καμία ρύθμισή του, ενώ και το επιτόκιο για την εξυπηρέτηση των δανείων παραμένει εξαιρετικά υψηλό, μεταξύ 4,9% και 6,2%, όταν στην υπόλοιπη αγορά δεν ξεπερνά το 1,5%.

Αλλά και για όσους δανειολήπτες έχουν την ευχέρεια ρύθμισης των δανείων τους, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που παρείχε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ("πάγωμα" δόσεων για 2 χρόνια, καταβολή ½ δόσης για 5 χρόνια ή δόση στο 30% της μισθοδοσίας) είτε κατέληγαν τελικώς, λόγω επιμήκυνσης της οφειλής, σε σημαντική επιβάρυνση του αρχικού κεφαλαίου του δανειολήπτη, είτε σε πρακτικά σε άνευ αντικρύσματος ρύθμιση (π.χ. στην πρόβλεψη για καταβολή της μισής δόσης μηνιαίως, μετά την πάροδο της πενταετίας, ο δανειολήπτης έπρεπε να αποδώσει ολόκληρο το υπολειπόμενο ποσό μέσα σε ένα εξάμηνο, πράγμα αδύνατον).


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/oikonomia/3088971/se-omiria-xiliades-daneioliptes-tou-tameiou-parakatathikon-kai-daneion

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates