Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών υποχώρησαν οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποδίδεται στα επίμονα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και στον πληθωρισμό – ρεκόρ.
Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΕΑΜΑ), οι πωλήσεις νέων Ι.Χ. συρρικνώθηκαν κατά 17% και διαμορφώθηκαν σε μόλις 1,07 εκατ. τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Volkswagen, η οποία είδε τις πωλήσεις να περιορίζονται κατά 24% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Παρότι οι μεγαλύτεροι Όμιλοι προβλέπουν χαλάρωση των ελλείψεων σε μικροτσίπς (ημιαγαγωγών), είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος έως ότου η παραγωγή ανακάμψει και οι παραγγελίες ισορροπήσουν. Και ο συγκεκριμένος χρόνος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος, εν μέσω των αυξημένων τιμών σε βασικά υλικά και ενέργεια.
«Η βιομηχανία δεν θα ξεπεράσει σύντομα τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες» τονίζει, σε έκθεσή της, η LMC Automotive. «Άλλη μία ανησυχία σχετίζεται με τη ζήτηση, η οποία έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, ενόσω οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί».
Οι πωλήσεις σε ορισμένες βασικές αγορές, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως θα επιστρέψουν σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Αλλά αυτό θα οφείλεται στη χαμηλή βάση σύγκρισης με τον Ιούλιο του 2021. Ήδη, πάντως, το πτωτικό σερί μετράει 12 συνεχόμενους μήνες.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, καθώς οι ενεργειακές ελλείψεις είναι πιθανό να επιδεινωθούν, ιδίως ενόσω μαίνεται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
«Μια αυξανόμενη ανησυχία σχετίζεται με το πιθανό κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία, λόγω των ελλείψεων σε ενέργεια» επισημαίνει ο Tom Narayan, αναλυτής της RBC Capital. «Η ανησυχία έχει να κάνει κυρίως με τις αλυσίδες εφοδιασμού (παραγωγή πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα», σπεύδει να διευκρινίσει.
Από την πλευρά τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται ότι έχουν «αναπληρώσει» τις λιγότερες πωλήσεις με τις υψηλότερες τιμές χρέωσης, εστιάζοντας στην παραγωγή ακριβότερων και πιο κερδοφόρων μοντέλων. Ωστόσο, ενόσω ο πληθωρισμός καλπάζει, αυτή η στρατηγική κινδυνεύει να οδηγήσει τους καταναλωτές στα όριά τους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου