.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 18 ΔΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΧΕΔΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ" 1 ΚΑΙ 2 !!!

 



Οι κρατικές εγγυήσεις πίσω από την μεγάλη πιστωτική επέκταση των τραπεζών

Ο Ιούλιος θα είναι μήνας εξελίξεων για τα κόκκινα δάνεια καθώς αναμένεται, ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας να κλείσουν δύο μεγάλα projects, αυτό της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ και το Skyline της Αlpha Bank  , ενώ ως το τέλος του μήνα η Intrum θα πρέπει να ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για το Τethys.

Eπίσης, αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Τράπεζα Αττικής θα επιχειρήσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ.

Μία που ανέφερα τον ΗΡΑΚΛΗ μου ήρθε συνειρμικά το ευρύτερο «λεπτό ζήτημα» της παροχής κρατικών εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Λίγο τα κόκκινα δάνεια, λίγο η πανδημία και απ΄ότι φαίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν τερματίσει το «κοντέρ».

Και για να μιλάμε και με την «γλώσσα των αριθμών» το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων που έχει παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών, αγγίζοντας τα 30,4 δισ. Ευρώ.

Από αυτά την μερίδα του λέοντος έχουν πάρει οι Τράπεζες (18,5 δισ. ευρώ) μέσω του προγράμματος Ηρακλής, για να «ξεφορτώσουν» από τους Ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης οι τράπεζες (μαζί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) έχουν λάβει εγγυήσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και η μεγάλη πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε πέρυσι και οι θεαματικές εκταμιεύσεις δανείων που προβάλλου επικοινωνιακά ορισμένες τράπεζες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates