.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΚΤ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ !!!

 



Η ΕΚΤ τόσο με την ανακοίνωση του ΔΣ, όσο και με τις διευκρινίσεις που έδωσε η κα Λαγκάρντ στην συνέχεια, δείχνει να «φοβάται» τον πληθωρισμό περισσότερο από την ύφεση, ίσως και τον «πόλεμο».

Η απόφαση να επισπεύσει το κλείσιμο και των καθαρών αγορών του APP τον Ιούνιο, μετά το κλείσιμο του PEPP στο τέλος του τρέχοντος μηνός, εκλαμβάνεται ως ενδείξεις ιεράρχισης των κινδύνων με πρώτο εκείνον των πληθωριστικών πιέσεων.

Η διευκρίνιση της κας Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ακολουθήσουν το τέλος των καθαρών αγορών του APP, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, όπως το «λίγο μετά» της προηγούμενης ανακοίνωσης, παρά μόνο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών στοιχείων, επιτρέπει στο ΔΣ της ΕΚΤ να κινηθεί όποτε αυτή το κρίνει χωρίς προειδοποίηση των αγορών.

Πάντως κάποιες απορίες δημιουργήθηκαν από την σύγκριση των αποχρώσεων στις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ και του κ. Ντε Γκίντος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι συνέπειες της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις δεν θίγουν ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα και την σταθερότητά του, αλλά η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι οι κίνδυνοι όσο αφορά τον πληθωρισμό και την ανάκαμψη της ευρω-οικονομίας είναι σοβαροί. Πράγμα που αναμφίβολα δεν μπορεί παρά να επηρεάσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που αποτελεί τον βασικό φορέα χρηματοδότησης της ευρω-οικονομίας. Αν πάσχει το δεύτερο σκέλος αυτής της σχέσης είναι ερωτηματικό το πως δεν θα επηρεασθεί το πρώτο σκέλος…

Τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα

Όσο δε αφορά την στάση της EKT απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, τα μοναδικά που δεν διαθέτουν διαβάθμιση «investment grade», δεν άλλαξε τίποτα.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι θα κάνει χρήση της ελαστικότητας επανεπένδυσης των χαρτοφυλακίων του PEPP για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επίπεδο «κατακερματισμού» των spreads στο ευρω-σύστημα, είναι μία εκ των υστέρων εγγύηση, αφού προϋποθέτει να έχει συμβεί ο «κατακερματισμός», δηλαδή να έχει υποστεί μία χώρα την ζημιά για να παρέμβει η ΕΚΤ. Και αυτό δεν είναι καλό νέο για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αφήνει ανοικτό το πεδίο στις αγορές να δοκιμάσουν τα όρια ενεργοποίησης αυτού που η ΕΚΤ αποκαλεί «κατακερματισμό»… Αυτή η «κόκκινη γραμμή» παραμένει άγνωστη και οι κερδοσκοπικές ικανότητες των αγορών μπορούν κάλλιστα να δοκιμάσουν το σε ποιο σημείο ενεργοποιείται η εγγύηση της ΕΚΤ.

Επιπλέον εξακολουθεί να συνδέει ένα τέτοιο συμβάν με τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι με οποιαδήποτε νέα φάση της κρίσης.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, όπως την επανέλαβε η κα Λαγκάρντ προβλέπει ότι «Στην περίπτωση νέου «κατακερματισμού» στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας...».

Να επισημάνουμε εδώ ότι ένα τέτοιο «συμβάν» θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις, όχι τόσο στο ελληνικό δημόσιο, που έτσι κι αλλιώς έχει καλυφθεί μεσοπρόθεσμα με τις πράξεις του ΟΔΔΗΧ που έχουν μεσολαβήσει, όσο στον τραπεζικό και ιδιωτικό τομέα που θα συμπαρασυρθεί από την εκδήλωση μιας τέτοιας βίαιης αντίδρασης από τις αγορές…

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates