.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

BLOOMBERG: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ !!!

 


Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, αναγκάζοντας αρκετά εργοστάσια να περιορίσουν την παραγωγή ή και να κλείσουν εντελώς.

Η ηλεκτρική ενέργεια για παράδοση το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 6,4% και βρέθηκε σε υψηλό όλων των εποχών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η Γαλλία, η οποία συνήθως εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, θα χρειαστεί να απορροφήσει προμήθειες από γειτονικές χώρες για να διατηρήσει επαρκή αποθέματα.

Η Aluminium Dunkerque Industries της Γαλλίας περιόρισε την παραγωγή τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, ενώ η Nyrstar της Trafigura θα σταματήσει την παραγωγή στο μεταλλουργείο ψευδαργύρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η ρουμανική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Azomures διέκοψε προσωρινά την παραγωγή.

Η Electricite de France δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τη λειτουργία τεσσάρων αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής ικανότητας της χώρας, επηρεάζοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη αντιμετωπίζουν τον κρύο καιρό.

Στις αρχές Ιανουαρίου, το 30% της πυρηνικής ικανότητας της Γαλλίας θα είναι εκτός σύνδεσης, αυξάνοντας την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και ακόμη και το πετρέλαιο.

«Εάν έχουμε μια πολύ, πολύ κρύα μέρα, θα μπορούσε να είναι προβληματική, ειδικά εάν πρέπει να εισάγουμε και οι γείτονές μας έχουν επίσης προβλήματα», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αυτό είναι το φαινόμενο ντόμινο που πρέπει να φοβόμαστε. Αλλά η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι ακριβή, θα πρέπει να πληρωθεί ένα κόστος».

Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος εκτινάχθηκε στο υψηλό των 335 ευρώ την μεγαβατώρα, επεκτείνοντας το ράλι 25% που σημείωσε την Τρίτη. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών λόγω των εορτών, ακόμη και όταν το φυσικό αέριο υποχωρούσε. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι ορισμένοι traders μπορεί να κλείνουν short θέσεις λόγω των αυξανόμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων από τα χρηματιστήρια.

«Η ισχύς στη γαλλική αγορά ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη — εκτός από τις τιμές του φυσικού αερίου — για τις γειτονικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού κλάδου ενέργειας στην S&P Global Platts. «Υποψιάζομαι επίσης ότι οποιεσδήποτε μεγάλες κινήσεις ενόψει των Χριστουγέννων έχουν να κάνουν τόσο με τη ρηχότητα της αγοράς όσο και τους επενδυτές που πρέπει να κλείσουν short θέσεις πριν από το κλείσιμο για τις γιορτές».

Οι εκρηκτικές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη αναγκάσει τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς κοινής ωφελείας από την RWE AG έως την Uniper SE να ενισχύσουν τις απαιτήσεις ρευστότητας. Πολλοί μικρότεροι προμηθευτές δεν είχαν την ίδια επιλογή, με περισσότερους από 20 να σταματούν τις δραστηριότητές τους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία είναι τόσο περιορισμένες που το κράτος καταφεύγει σε καύση πετρελαίου. Η ισχύς που παράγεται από το καύσιμο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου RTE.

Οι προμήθειες θα είναι τόσο περιορισμένες το χειμώνα που η τιμή ρεύματος στη Γαλλία για τον Φεβρουάριο διαπραγματεύεται στα 1.000 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι τιμές αυξάνονται τόσο γρήγορα που το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αύξησε την Τρίτη τη μέγιστη τιμή για την εισαγωγή παραγγελιών, την αντιστοίχιση συναλλαγών και την καταχώριση εμπορικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στα 3.000 ευρώ την μεγαβατώρα από 999,98 ευρώ προηγουμένως.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates