.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ Η "ΑΜΑΖΟΝ-ΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !!!



Της δημοτικής παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη


Η κοινωνίκη αλληλεπίδραση που ξεκίνησε με τον εκβιασμό των golden e-boys στους οδηγούς της efood έχει ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε μπροστά σε νέες μορφές κοινωνικής πίεσης, κοινωνικής διαβούλευσης και πολιτικού ακτιβισμού. Σε νέες μορφές εργοδοτικού αυταρχισμού, με νέες ορολογίες, νέα απρόσωπη αισθητική. Είναι μια πρώτη απλοϊκή εγχώρια ανάγνωση των νέων αντιπαραθέσεων που θα ζήσουμε στη ψηφιακή εποχή, της πλατφόρμας και των κρυπτονομισμάτων.

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη στέκεται στο πλευρό των ταχυμεταφορέων, στους αγώνες τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κανονική πρόσληψη, αξιοπρεπές μεροκάματο. Δεν είναι μόνο ζήτημα εργασιακής δικαιοσύνης.

Στην εσωτερική λογική της ‘υπερψηφιοποίησης’ που οι μεγάλες πλατφόρμες διαμοιρασμού αντιπροσωπεύουν, οι εργαζόμενοι είναι κατά βάθος περιττοί. Μόνον το πρώτο βήμα είναι να καταστούν ‘εξωτερικοί συνεργάτες’, μιας και πολύ σύντομα η εργασία τους προορίζεται να υποκατασταθεί από τα ντρώουνς και τις άλλες καινοτομίες της ρομποτικής.

Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, οδηγούν σε ‘αμαζον-οποίηση’ της κοινωνίας μας, πράγμα που θα σημάνει, υποχώρηση της τοπικής αγοράς, απώλεια της διαπροσωπικής σχέσης που καλλιεργούσαν οι πολίτες μέσα σε αυτήν, συγκεντροποίηση και έμφαση στις μεγάλες δομές: Ένας κόσμος γεμάτος μεγάλες λιανικής, χωρίς τα συνοικιακά μπακάλικα, τα ταχυφαγεία, τα μαγειρεία και τα εστιατόρια.

Μια ζωή όπου θα κυριαρχεί η απομόνωση των πολιτών στο εκάστοτε «ιδιωτικό βασίλειο» του καθενός, και που ως εκ τούτου θα υπονομεύεται κάθε συγκρότησή τους σε συλλογικό σώμα κοινωνίας και κατ επέκταση δημοκρατίας.

Σε αυτό το μέλλον οφείλουμε να αντισταθούμε· ο ψηφιακός κόσμος οφείλει να παραμείνει σε συμπληρωματικό, βοηθητικό ρόλο, και να μην υποκαθιστά επιθετικά την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν, στην προκειμένη περίπτωση, δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από συγκέντρωση της πληροφορίας, και ορισμένες προσφορές προς τους χρήστες, που προκύπτουν από το γεγονός ότι διεκδικεί επιθετικά μεγάλο μέρος από την πίτα της αγοράς, καταφέρνοντας έτσι να επιβάλει μεγάλες εκπτώσεις στους παραγωγούς των προϊόντων που φιλοξενεί.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates