.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

"ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ: ΠΡΟΩΡΗ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!



Ως την «τέλεια καταιγίδα» περιέγραψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ενημέρωση αναλυτών τη σημερινή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου και έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ερμηνεύοντας την μεγάλη αυτή άνοδο, σημείωσε ότι οφείλεται στο συνδυασμό των μειωμένων αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω της χαμηλής δραστηριότητας των ΑΠΕ το καλοκαίρι, με τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι γεωπολιτικές πιέσεις που καθυστέρησαν και καθυστερούν τον Nord Stream. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον 90% την 1η Οκτωβρίου, όμως σήμερα βρίσκονται μόλις στο 72%.

Το φαινόμενο είναι δυναμικό σημείωσε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης και επομένως και των τιμών αν έρθει ένας βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός διαχειριστής αερίου, ENTSO-G πρόκειται να δημοσιεύσει στις 12 Οκτωβρίου την πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεσή του για την ετοιμότητα του ευρωπαϊκού δικτύου αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 75 ευρώ/ MWh στην πλατφόρμα του ολλανδικού TTF από 40 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, 50 ευρώ στα μέσα Αυγούστου και 60 στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. «Αγοράζαμε αλουμίνιο στα 15 ευρώ/MWh και τώρα ή τιμή έχει ξεπεράσει τα 72 ευρώ/MWh ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 26 ευρώ το 2023 και 20 ευρώ το 2024, τιμές που είναι αστρονομικές…Είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ το λίτρο να πήγαινε στα 7 ευρώ/λίτρο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ανόδου του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ επεσήμανε ότι είναι διάχυτος ο φόβος στην αγορά, μήπως οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα φέρουν ασυνέπεια στις πληρωμές και απλήρωτους λογαριασμούς.

Επίσης τόνισε ότι η απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών ήταν πρόωρη γιατί η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό αλλά και θέμα επάρκειας εφοδιασμού, κάτι που αποδείχτηκε το καλοκαίρι όταν οι μειωμένοι άνεμοι ακινητοποίησαν τα αιολικά και χρειάστηκε να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates