.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΡΗΤΗΣ: ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ !!!

 


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι πλέον τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού στην Κρήτη με βάση τις αφίξεις, αλλά και τις ξενοδοχειακές πληρότητες.

Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι ξενοδόχοι είναι ότι δεν βρίσκουν ξενοδοχοϋπαλλήλους για να εργαστούν.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Ηρακλείου αν η κίνηση συνεχιστεί χωρίς απροόπτα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η σεζόν θα κλείσει με το 55%-60% των τουριστικών εισπράξεων του 2019.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 70% ενώ 30-40 μεγάλες μονάδες έχουν πληρότητες που φθάνουν το 100%.

Λιγότερη καλή είναι η εικόνα στο νομό Χανίων λόγω της απουσίας των Σκανδιναβών.

Η εικόνα του Ιουλίου

Ο κ. Χαλκιαδάκης μας είπε ότι τον Ιούλιο του 2021 οι αφίξεις έφθασαν τις 453.957 έναντι των 576.417 το 2019, ενώ τον Ιούλιο του 2020 οι αφίξεις δεν ξεπέρασαν το 195.284.

Στο -417% οι Άγγλοι στο -500% οι Ρώσοι

Αναφορικά με τις εθνικότητες σε σύγκριση με το 2019 οι αφίξεις Γερμανών αυξήθηκαν κατά 9,68%, των Αυστριακών +19,22%, των Πολωνών +5,88%, των Ελβετών +29,88%, των Ουκρανών +50,78%.

Ωστόσο, η πτώση από τις αφίξεις των Βρετανών φθάνει το -417,48 και των Ρώσων το -504%.

“Αν δεν μας κλείσει κάποια χώρα, η κίνηση θα παραμείνει αυξημένη”, μας είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι ενώ το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. και το 2020 μειώθηκαν στα 861 εκατομμύρια ευρώ, φέτος πιθανόν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. και ίσως φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Μ. Βλατάκης: «Βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε ότι “βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί” και σχολίασε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο, γιατί ανά πάσα στιγμή, όλα μπορούν λόγω πανδημίας να αλλάξουν.

Δεν βρίσκουμε προσωπικό

Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί ωστόσο τους ξενοδόχους είναι ότι δεν βρίσκουν προσωπικό καμαριέρες, σερβοτόρους κ.λπ. για να εργαστούν στις μονάδες τους.

“Γνωρίζω περίπτωση ξενοδοχείου με 150 ακαθάριστα δωμάτια, τα οποία προφανώς και δεν μπορούν να διατεθούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα καθαρίσει” μας είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

“Είναι υπαρκτό το πρόβλημα με τις ελλείψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό” είπε στην “Π” ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο ίδιος είπε ότι αρκετοί λόγω της πανδημίας εγκατέλειψαν το αντικείμενο και ασχολούνται με κάτι άλλο. “Δεν τους συμφέρει να εργαστούν αν δεν αμοίβονται σωστά, και υποχρεώνονται σε υπερεργασία, αν δεν πληρώνονται ούτε τα ρεπό τους.

Υπάρχει μεγάλη πίεση και πολλοί ασυνεπείς ξενοδόχοι, οι συνεπείς έχουν κόσμο να εργαστεί, δεν ψάχνουν προσωπικό” σχολίασε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates