.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ !!!





Οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές και οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.


Μετά τη μειωμένη κινητικότητα την περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας και της επιστροφής πολλών ανακαινισμένων διαμερισμάτων από τη βραυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, φέτος «αλμυρές» θα είναι οι τιμές που θα βρουν φοιτητές και γονείς για τα μικρά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες που διατίθενται επιπλωμένα σε σπουδαστές.

Σε όλη την Ελλάδα οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ στην περιοχή της Αττικής οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι αυξήσεις κινούνται σε διψήφιο ποσοστό. Εξαιρέσεις αποτελούν τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος όπου καταγράφεται σταθερότητα των τιμών.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που δέσμευε αρκετά ακίνητα. Αποτέλεσμα ήταν ότι σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Ωστόσο, λόγω του κορονοϊού αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέστρεψαν στη μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων. Στο Κολωνάκι το 2019, ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 353 ακίνητα έναντι 227 σήμερα. Στη περιοχή των Εξαρχείων, Νεάπολη- Μουσείο, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 779, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 445.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται είναι μικρής επιφάνειας 30τμ - 60τμ πλήρως ανακαινισμένα, συχνά πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικιακών συσκευών.

Σημαντικές αυξήσεις στην Αττική

Οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, τη φετινή καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο διαμέρισμα. Για ίδιο τύπο διαμερίσματος, αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα, όταν τη περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330€/μήνα έως και 400€/μήνα.

Στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα βρίσκονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020 με μικρές διακυμάνσεις καταγράφεται στην περιοχή Μουσείο- Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, στο Γουδή και στην Κυψέλη. Στην περιοχή του Κολωνακίου, το κόστος για γκαρσονιέρα πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη κυμαίνεται από 420€ έως και 600€. Το δυάρι φθάνει από 490€ έως και 750€ για πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Λόγω υψηλού κόστους, θα επαναληφθεί και φέτος η αναζήτηση κατοικίας για συγκατοίκηση πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με τις τιμές των ζητούμενων μισθωμάτων να καταγράφουν διψήφιο αριθμό. Ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, καταγράφεται σταθερότητα των τιμών.
Αυξήσεις έως 25% στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στα διαμερίσματα. Η αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στις top φοιτητικές περιοχές βάση των διαθέσιμων ακινήτων κυμαίνεται από 6% έως και 25% για διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών. Γενικότερα στην συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της airDNA, 1.693 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα ή/και υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής των μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα» σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Η πανδημία θα κρίνει την κίνηση της αγοράς και φέτος

«Αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, οι γονείς των πρωτοετών, επικοινωνούσαν με κτηματομεσιτικά γραφεία με στόχο να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα των ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καθώς και για εναλλακτικές – οικονομικότερες περιοχές, διότι αν και εν μέσω πανδημίας οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών κατέγραψαν αυξήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Αρχές Οκτωβρίου του 2020, και ιδιαίτερα μετά την έξαρση των ημερήσιων κρουσμάτων από τα μέσα του μήνα, πριν καν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων της πολιτείας, είχαν ήδη προϊδεάσει τα σχετικά δημοσιεύματα τους φοιτητές και τους γονείς ότι σε μεγάλο ποσοστό η τηλεκπαίδευση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας θα καταστεί υποχρεωτική. Η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, αρχές του 2021 έχει αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές του 3ουκαι 4ου έτους φοίτησης, ξενοίκιασαν την φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους. Επιπλέον, όσοι γονείς είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, επικοινώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Η πανδημία του κορονοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στην φοιτητική κατοικία ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου. «Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown. Η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ακινήτων και των τιμών ενοικίασης πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή όχι, θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα εν δυνάμει μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η Πολιτεία», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates