.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ» ΕΝΟΙΚΙΑ !!!

 


Στα εξώδικα και στην έκδοση διαταγής πληρωμής καταφεύγουν πλέον οι ιδιοκτήτες που έχουν υπεκμισθώσει τα ακίνητά τους σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες διεκδικώντας να πάρουν πίσω το μέρος του ενοικίου που δεν εισέπραξαν τους μήνες της πανδημίας.

Λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσει ξεκάθαρη λύση πάνω στο ποιος δικαιούται μείωση ενοικίου και ποιος πρέπει να αποζημιωθεί στην περίπτωση των υπεκμισθώσεων, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να εισπράξουν τα ποσά από τα ενοίκια τα οποία θεωρούν ότι αδίκως «κουρεύτηκαν» από τους υπεκμισθωτές τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες περιμένουν την αποζημίωσή τους από τον Μάρτιο του 2020(υπολογίζεται πως έχουν χαθεί ποσά της τάξης των 15.000 και 20.000 ευρώ!) καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εδώ και 15 μήνες, δεν έχει δώσει ξεκάθαρη λύση στο θέμα των υπεκμισθώσεων.

Το πρόβλημα αφορά σε περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή). Έτσι, όπως έχει σήμερα η κατάσταση, αποζημίωση δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή, όπως είναι διατυπωμένη η ισχύουσα νομοθεσία, φαίνεται ότι δικαιούχος μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής και δικαιούχος αποζημίωσης μόνον ο υπεκμισθωτής, ο οποίος και οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα.


Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης «Α» ενοικιάζει ακίνητο στην αλυσίδα “B” (τον franchisor). H αλυσίδα με τη σειρά της ενοικιάζει το ακίνητο (με όλο το πακέτο franchisee) στον υπομισθωτή «Γ». Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε.2060/2021 (που ερμηνεύει τη σχετική νομοθεσία) δικαιούχος μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής «Γ» ενώ δικαιούχος αποζημίωσης είναι μόνον ο υπεκμισθωτής, δηλαδή η αλυσίδα «Β», η οποία και οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή «Α» ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα!

Οι ιδιοκτήτες, λοιπόν, προσφεύγουν τώρα σε εξώδικη κοινοποίηση των απαιτήσεών τους (το κόστος της διαδικασίας είναι 400 ευρώ “με το καλημέρα”) ζητώντας πίσω το μέρος του ενοικίου που τους “κουρεύτηκε” από τις αλυσίδες – υπεκμισθωτές. Οταν, μάλιστα, προχωρούν και σε διαταγή πληρωμής τότε το… “μάρμαρο” ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ!

Κάποιες εμπορικές αλυσίδες “καλή τη πίστει” προτείνουν έναν εξωδικαστικό συμβιβασμόμέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού που, χοντρικά, αναφέρει τα εξής: Η “αλυσίδα” θα καλύψει τη διαφορά των ενοικίων για το 2020 και ο ιδιοκτήτης θα παραιτηθεί από κάθε αξίωση (προφανώς για το 2020), ενώ σε περίπτωση που, τελικά, ο ιδιοκτήτης αποζημιωθεί από το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από την “αλυσίδα”. Κάποιες άλλες εμπορικές εταιρίες αρνούνται να συμβιβαστούν και παραπέμπουν τους ιδιοκτήτες στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, απαντά ότι αποζημιώσεις παίρνει μόνο ένας δικαιούχος, άρα στην περίπτωση που την έχει πάρει η αλυσίδα υπεκμισθωτής τότε ο ιδιοκτήτης απλά… “την πάτησε”!

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχει ακολουθήσει το γράμμα του νόμουκαι για την ώρα δεν προχωρά σε κάποιο άλλο ξεκαθάρισμα που θα λύσει τα πρόβλημα των ιδιοκτητών.



ΠΗΓΗ
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates