.

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

ΤΟ ΣτΕ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ !!!

 



Η κοινοποίηση και όχι η έκδοση καταλογιστικής πράξης διακόπτει την προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη, με τρεις αποφάσεις (υπ΄ αριθμ. 616-618/2021).

Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα».

Αυτό έχει ως συνέπεια, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του Κ.Φ.Δ. διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν «ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates