Συγκεκριμένοι στρατηγικοί επενδυτές (cornerstone investors) ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, υποστηρίζει με άρθρο του ο Economist, προσθέτοντας πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να πλέουν λόγω των κόκκινων δανείων σε ταραγμένα ύδατα... ενώ η ελληνική οικονομία δεν βαδίζει σε οδό οικονομικής αξιοπιστίας
Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα διανύει, αν μη τι άλλο, μια ταραχώδη και συνάμα ανησυχητική περίοδο.
Η χώρα προετοιμάζεται για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά από διαδοχικά lockdown, ανοίγοντας τα σύνορά της στις 15 Μαΐου, για να υποδεχθεί τουρίστες από σχεδόν 35 χώρες.
Από την άλλη, όπως λέει ο Economist, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλούν.
Και, φυσικά, αν δεν ανακάμψει ο τουρισμός, η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για άλλο ένα υφεσιακό έτος.
Τα καλά… νέα
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα.
Τα καλά… νέα
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα.
Στις 23 Απριλίου 2021, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BB – αυτή η βαθμολογία είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία όμως οι κρατικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η χώρα θα την κατακτήσει την επόμενη χρονιά.
Ο οργανισμός αναβάθμισε επίσης τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας, παρότι όλες παραμένουν σε σχετικά «ταραγμένα ύδατα» λόγω των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς τους.
Τι συμβαίνει με τις τράπεζες
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Economist, ο δείκτης των NPLs ανέρχεται περίπου στο 33% - κληρονομιά από την κρίση χρέους της περιόδου 2010 - 2018.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη και πλέον «εύθραυστη» τράπεζα, κέρδισε χρόνο ζωής χάρη σε μια απρόσμενα επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ξένοι επενδυτές συνεισέφερα κατά 75% στην ΑΜΚ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 3,5 φορές την προσφορά νέων μετοχών.
Η αύξηση θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να πραγματοποιήσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα με δυνατή κεφαλαιακή βάση.
Κάποιοι ευνοήθηκαν...
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Economist, διετυπώθησαν πολλές ενστάσεις σε ό,τι αφορά την εν λόγω ΑΜΚ.
Μάλιστα, δε, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε δρόμο οικονομικής αξιοπιστίας.
Ορισμένοι «παρατηρητές» θεωρούν ότι οι κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνόησε μια συγκεκριμένη «συμμαχία», τους λεγόμενους και ακρογωνιαίους επενδυτές (cornerstones investors).
Αυτοί είναι: το family office του John Paulson, ο Telis Mistakidis, πρώην επικεφαλής της εταιρείας Glencore, και το ένα μικρό ιταλικό fund με έδρα στην Ιταλία, το Helikon Investments.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου