.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

FINANCIAL TIMES: Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟ...ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ !!!

 


Τους τελευταίους μήνες, η πανδημική κρίση έχει παγώσει την οικονομική δραστηριότητα ανά τον πλανήτη, με μια ανησυχητική εξαίρεση: 
Το ξέπλυμα χρήματος. Πώς οι επιτήδειοι είδαν τον κορωνοϊό ως... ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει αμέτρητες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με μια ανησυχητική εξαίρεση: το ξέπλυμα χρήματος.

Τα lockdown έδωσαν στους εγκληματίες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να διαπράξουν αδικήματα και να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια δολάρια.

To ξέπλυμα χρήματος, η διοχέτευση παράνομων κερδών μέσω τραπεζών και εταιρειών για τη νομιμοποίηση τους, συνήθως έχει τρεις μορφές, φυσική μεταφορά χρημάτων, τραπεζικές συναλλαγές και εξαγωγικό εμπόριο.

Και η χρήση αυτών των δύο τελευταίων μεθόδων φαίνεται να αυξάνεται. Καθώς ο κορωνοϊός ανάγκασε τις τράπεζες να μετακινήσουν τις συναλλαγές των πελατών τους στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες έχουν εκμεταλλευτεί δυσκολίες στην επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης άνοιξαν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο, αλλά δεν ήταν αξιόπιστη κάθε ψηφιακή ταυτότητα. Ταυτόχρονα, η πανδημία άφησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, διευκολύνοντας τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αξιόπιστες αλλά υπό την απειλή της χρεοκοπίας επιχειρήσεις ως μέτωπο για παράνομη δραστηριότητα.

Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει ότι τα ετήσια έσοδα από παράνομες δραστηριότητες με 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με 2,7% ή 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια να ξεπλένονται.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates