.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ "ΕΜΒΟΛΙΟ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΝΕΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΧΡΗΜΑ !!!

ΩΣ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας γίνεται η πρώτη που προσφέρει στην κυβέρνηση άπλετη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση !!!




Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Ο κύριος λόγος του Brexit ήταν ότι, η Μ. Βρετανία, δεν θα συμμετείχε ποτέ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία, η σημερινή Ευρώπη των Τραπεζών, οραματίζεται ως την Ευρώπη του Ενιαίου Νομίσματος των Ιδιωτικών Κεντρικών Τραπεζών.

Και αυτό, επειδή, η θεμελιώδης προϋπόθεση για την συμμετοχή οποιουδήποτε κράτους-μέλους της ΕΕ στο Ευρώ, είναι η κεντρική του τράπεζα να είναι ιδιωτική, προκειμένου, έτσι, να εκχωρείται η νομισματική κυριαρχία, ήτοι το νόμισμα και η νομισματική πολιτική, στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα των ελίτ που, ακόμη και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, οραματίζονται μνημόνια, νέο χρέος, τόκους, περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας και τοκογλυφική εκμετάλλευση μιας ακόμη κρίσης, η οποία, μάλιστα, πριν από οικονομική, είναι υγειονομική.

Κάπως έτσι, άλλωστε, η Ουγγαρία βρίσκεται σήμερα εκτός Ευρωζώνης.

Είναι τυχαίο που αυτοί που ανακάλυψαν τον καπιταλισμό, φρόντισαν, για το δημόσιο συμφέρον του λαού τους, όπως ακριβώς διακηρύττει στην ιστοσελίδα της η Τράπεζα της Αγγλίας, να εθνικοποιήσουν την κεντρική τους τράπεζα, αμέσως μετά τον ΒΠΠ ;;;

Αυτός είναι ο λόγος που, εμείς στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ, από την πρώτη στιγμή, με την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, διεκδικούμε τον δημόσιο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.



Και είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο, χρόνια τώρα, φωνάζουμε ότι, η δραχμή δεν υπήρξε ποτέ εθνικό νόμισμα, αφού, από την πρώτη μόλις έκδοσή της, που έλαβε χώρα στην Γερμανία (βεβαίως-βεβαίως), το εκδοτικό της προνόμιο εκχωρήθηκε σε ιδιώτες. Πρώτα στην Εθνική Τράπεζα και, στην συνέχεια, από το 1927, στην ΤτΕ.

Το πρώτο και τελευταίο, πραγματικό εθνικό νόμισμα της Ελλάδος, ήταν οι Φοίνικες του Καποδίστρια, που αποτέλεσε το κύριο αίτιο της δολοφονίας του.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/07/blog-post_1.html

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που επιμένουμε ότι, με ιδιωτική την κεντρική μας τράπεζα (ΤτΕ), η οποία, μάλιστα, είναι και προκλητικά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, το ευρώ παραμένει καλύτερη επιλογή από την δραχμή, επειδή, σε κάθε περίπτωση, είναι σταθερότερο και ισχυρότερο, αφού κανένα από τα δυο νομίσματα δεν είναι εθνικό και κανένα από τα δυο δεν εξασφαλίζει τη νομισματική κυριαρχία της Πατρίδας μας.



Τι μεταδίδει το euro2day.gr :

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορωνοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες σε προσωρινή βάση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19, παρόλο που θα έρθει αντιμέτωπη με κριτική για πολιτική «στυλ Ζιμπάμπουε», που έχει οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό όπου έχει εφαρμοστεί.

Αποκαλύπτει δε, τις εξαιρετικές απαιτήσεις σε μετρητά που έχει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα από την αγορά ομολόγων.

Σε δήλωσή της προς τις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα, γνωστό ιστορικά ως «Ways and Means Facility», ο οποίος κανονικά ανέρχεται σε μόλις 370 εκατομμύρια στερλίνες.

Αυτό θα αυξηθεί ουσιαστικά σε απεριόριστο ποσό, επιτρέποντας στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην αγορά ομολόγων. Το 2008, μία παρόμοια κίνηση οδήγησε τον λογαριασμό σε αύξηση στα 20 δισ.


Η κλίμακα είναι πιθανό να είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει ήδη τριπλασιάσει το ποσό του χρέους που θέλει να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Απρίλιο, από 15 δισ. στερλίνες που είχαν ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό της 11ης Μαρτίου, στα 45 δισ. μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα.

Παρόλο που η αγορά των gilts έχει δείξει σοβαρές πιέσεις στα μέσα Μαρτίου, καθώς η κρίση του κορωνοϊού επιδεινώθηκε, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει ελάχιστες δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων, ιδιαίτερα καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δεσμευτεί να εκτυπώσει 200 δισ. στερλίνες στην αγορά κρατικών ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για βρετανικά ομόλογα και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτή η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι προσωρινή και βραχυπρόθεσμη, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Όπως η προσωρινή εξομάλυνση του κυβερνητικού cash flow, το W&W Facility στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς ελαχιστοποιώντας το άμεσο κόστος της άντλησης επιπλέον ρευστότητας από ομόλογα και την συναλλαγματική αγορά της στερλίνας», προσέθεσε.

Όπως αναφέρεται κάθε εκταμίευση από τον λογαριασμό θα επιστραφεί το συντομότερο δυνατό, πριν το τέλος της χρονιάς.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν ήπια. Η στερλίνα κινήθηκε 0,1% υψηλότερα από το δολάριο λίγο μετά την ανακοίνωση, ενώ η απόδοση του βρετανικού ομολόγου σταθερή στο 0,37%.

Η γραμμή «Ways and Means» χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν ως χρηματοπιστωτικό μέσο της κυβέρνησης για ημερήσιες δαπάνες, πριν η BoE πουλήσει ομόλογα στις αγορές, αλλά το 2006, είχε μετατραπεί σε fund εκτάκτου ανάγκης σε τακτά διαστήματα.

Μόλις πριν από ένα μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη γραμμή. Το γεγονός επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, δείχνει σε πόση πίεση βρέθηκε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates