.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ "ΣΚΑΣΕΙ" ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ» ;;;

ΥΨΗΛΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, ΣΩΡΕΥΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Και εν ολίγοις...η "ανάπτυξη" έρχεται !!!



Για σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της Παγωτά Δωδώνη κάνει λόγο ο Ορκωτός Ελεγκτής της, ο οποίος αν και δεν διαπιστώνει επιφύλαξη στη γνώμη του, εφιστά την προσοχή στη σημείωση 4 των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση του 2018.

Τι αναφέρεται στη σημείωση 4; Μεταξύ των άλλων πως οι σωρευμένες ζημιές για τον όμιλος αγγίζουν πλέον τα 21 εκατ. ευρώ –μόνο πέρυσι οι ζημιές ξεπέρασαν τα 2,99 εκατ. ευρώ-, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό ίσο με 12,446 εκατ. ευρώ, και ο συνολικός δανεισμός έχει ξεπεράσει τα 32,29 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου με τις πιστώτριες τράπεζες ώστε να συμφωνηθεί η βέλτιστη αναδιάρθρωση του δανεισμού της προκειμένου αυτός να καταστεί πάλι βιώσιμος.

Σε άλλο σημείο της οικονομικής έκθεσης αναφέρεται πως έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο ανεξάρτητος έλεγχος του επιχειρηματικού σχεδίου της (IBR), που είχε ως στόχο τον υπολογισμό του βιώσιμου επιπέδου τραπεζικού χρέους της- και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να συμφωνηθεί ένα αποδεκτό τίμημα και να μεταβιβαστεί η εταιρεία απαλλαγμένη από τον υπέρμετρο δανεισμό της.

Όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη το Capital.gr ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη έχει εκδηλώσει το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala. Οι δύο διεκδικητές είχαν προσφέρει στο παρελθόν περί τα 8-9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρείας, με την προσφορά του Ινδού να ήταν ελαφρώς υψηλότερη απ’ αυτή του σχήματος Γιώτης – Γρηγόρης, που είχε τη στήριξη της πλευράς του σημερινού management team και του μετόχου μειοψηφίας.

Πέρυσι ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 8,985 εκατ. ευρώ από 9,64 εκατ. ευρώ το 2017, πτώση 6,8%, όταν το 2015 ήταν 9,314 εκατ. ευρώ και το 2012 11,367 εκατ. ευρώ, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 38% στα 510 χιλ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρήση εκτιμά ότι θα παρουσιάσει σταθεροποιημένα οικονομικά αποτελέσματα.

Η πτώση του τζίρου αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας στη μείωση των πωλήσεων των παρεχόμενων υπηρεσιών και λιγότερο στη μείωση των πωλήσεων των προϊόντων ενώ μείωση κάτω του 5% καταγράφηκε στις πωλήσεις προς τα καταστήματα franchise που λειτουργούν κάτω από τα εμπορικά σήματα Δωδώνη και Chillibox σε συγκρίσιμη βάση.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967, το 1984 άνοιξε το πρώτο κατάστημα franchise, το 1999 εξαγοράσθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Valtop Holdings Limited, το 2007, με δίκτυο 190 καταστημάτων, εξαγοράσθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο NBGI Private Equity Fund, ενώ σήμερα το 100% των μετοχών της ελέγχεται από την Κυπριακή εταιρεία Foodron Holdings Ltd.

Σε ό,τι αφορά στο δίκτυό της, αυτό έχει συρρικνωθεί στα 70 καταστήματα, λιγότερα και από αυτά που είχε προ 20ετίας, έχει παρουσία σε δίκτυο 134 μικρότερων σημείων –γωνιές- που πωλούν τα προϊόντα της, σε 1.700 σημεία HORECA και 620 σούπερ μάρκετ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates