.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΥΠΟΙΚ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ FINTECH, ΜΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Οι Fintech, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και οι μετανάστες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.



Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου, η οποία προΐσταται της εν λόγω επιτροπής, συστάθηκαν τρεις πολυμελείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει έως τις 10 Μάιου να καταθέσουν στην Επιτροπή Στρατηγικής τρεις διαφορετικές εκθέσεις, προκειμένου να βελτιωθεί το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο στο τομέα αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος.

Έργο της πρώτης ομάδας θα είναι η καταγραφή του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και η υποβολή πορίσματος και εισήγησης για την αντιμετώπιση των εντοπισθέντων κενών.

Έργο της δεύτερης ομάδας θα είναι η εκτίμηση κινδύνου από τη χρήση άτυπων συστημάτων μεταφοράς κεφαλαίων σε δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και η υποβολή πορίσματος για την αντιμετώπιση των όποιων κενών. Ουσιαστικά θα εξεταστεί η επάρκεια των κανόνων και της νομοθεσίας που διέπει τα εικονικά νομίσματα, αλλά και τις fintech, τις νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες που έχουν ήδη παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το τραπεζικό σύστημα.

Έργο της τρίτης ομάδας θα είναι η εκτίμηση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από τη χρήση διασυνοριακών ροών χρημάτων σε φυσική μορφή και αντικειμένων μεγάλης αξίας μέσω μεικτών μεταναστευτικών ροών και η υποβολή πορίσματος για την κάλυψη των όποιων κενών εντοπιστούν.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 σε φάση αξιολόγησης από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), ως προς το νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες και τις επιτυχίες της στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα ανακοινωθεί σε σύνοδο που θα διοργανώσει η αμερικανική προεδρία της FATF στο Ορλάντο της Φλόριντα μεταξύ 16 και 21 Ιουνίου.


Από το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates