.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΠΙΕΣΕΩΝ !!!

ΚΑΙ ΤΑ 28 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέρριψαν χθες την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστεθούν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Πουέρτο Ρίκο στον κατάλογο με τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν καταπολεμούν επαρκώς τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Η Κομισιόν κατηγορεί τις χώρες-μέλη πως υπέκυψαν στις έντονες πιέσεις ορισμένων εκ των κρατών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο !!!



Τα κράτη-μέλη αναφέρουν σε ανακοίνωση Τύπου πως έλαβαν την ομόφωνη απόφαση διότι ο κατάλογος που είχε προτείνει προ εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε συνταχθεί με διαφανή διαδικασία η οποία θα παρακινούσε τις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτόν να πάρουν μέτρα ώστε να διορθώσουν τα προβλήματα και, επίσης, πως δεν έγινε σεβαστό το δικαίωμά τους να εκθέσουν τις απόψεις τους. Η απόρριψη του Συμβουλίου (δηλαδή των κρατών-μελών) αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει νέο κατάλογο. «Είμαι απογοητευμένη, αλλά θεωρώ πως δεν μοιάζω με κάποια που τα παρατάει», δήλωσε χθες η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα. Πρόσθεσε πως η διαδικασία που ακολούθησε η Επιτροπή ήταν διαφανής και πως ήταν σύμφωνη με όλες τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει τα κράτη-μέλη περί καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει κατάλογο με 23 χώρες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν αυτές τις απειλές.

Μεταξύ των 23 χωρών συγκαταλέγονταν τέσσερις αμερικανικές υπερπόντιες κτήσεις, Αμερικανική Σαμόα, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Πουέρτο Ρίκο και Γκουάμ. Ακόμη, περιλαμβάνοντας χώρες όπως η Σ. Αραβία, η Νιγηρία, ο Παναμάς, η Λιβύη, οι Μπαχάμες, το Ιράν, το Πακιστάν και η Β. Κορέα. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γιούροβα είχε πει ότι είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις (λόμπινγκ) από εκπροσώπους κυβερνήσεων ορισμένων εκ των χωρών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο, όπως η Σ. Αραβία, οι ΗΠΑ και ο Παναμάς. Παράλληλα, η Ευρωπαία επίτροπος είχε αμφισβητήσει τα κίνητρα των κρατών-μελών που οδήγησαν στην απόρριψη του καταλόγου που είχε προετοιμάσει και είχε πει πως θα κάνει διαβουλεύσεις με τους «28» προτού καταρτίσει τον νέο κατάλογο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει στο Reuters ότι η Σ. Αραβία, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγοραστές όπλων από κράτη-μέλη της Ε.Ε., είχε απειλήσει με διακοπή διπλωματικών σχέσεων.


Από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates