.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!!

ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
Για την υπόθεση δείτε σχετικά και εδώ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/02/blog-post_472.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/06/blog-post_766.html



Πρωτοφανές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνοντας την ΕΚΤ και τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του, καθώς κατηγορείται για διαφθορά και δωροδοκία.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η χώρα «την απόφαση για τη διαθεσιμότητα του Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας. Η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της».

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μετά την εισήγηση τον Δεκέμβριο της Γενικής Συνηγόρου Τζουλιάνε Κόκοτ ότι η Λετονία δεν κατάφερε να προσκομίσει ενδείξεις διαφθοράς - την οποία αρνείται ο Ρόμσεβιτς - και ότι η διαθεσιμότητά του κατά τη διάρκεια της έρευνας ισοδυναμούσε με την απομάκρυνσή του.

Η υπόθεση του Ιλμαρς Ρίμσεβικς απασχόλησε ιδιαίτερα τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αποπέμπεται από τη θέση του εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο με μίζες από Ρωσο-βρετανό τραπεζίτη.

Ο Ρίμσεβικς είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από το 1992 και, ενώ η απόφαση αυτή θωρείται ως νίκη για τον ίδιο, δύσκολα θα επανέλθει στη θέση του.

Χρέη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχει αναλάβει ο υποδιοικητής Ζότζα Ραζμούσα, ο οποίος και θα εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος της θητείας του.

Σημειώνεται ότι ο Ρίμσεβιτς είχε κρατηθεί πριν από μερικούς μήνες με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και εμποδίστηκε να ορίσει αναπληρωτή για να εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ο Ρίμσεβιτς και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η απόφαση αποτελεί νίκη για τον Ρίμσεβτς, είναι απίθανο αυτός να επανέλθει στη θέση του και ο υποδιοικητής Ζότζα Ραζμούσα θα εκπροσωπεί τη Λετονία στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ έως τη λήξη της θητείας του διοικητή αργότερα φέτος.


Από την efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates