.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ FRIESLAND-ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ !!!

ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥ
Πρόστιμο συνολικού ύψους 171.553,38 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία «Φρήσλαντ Καμπίνα Ελλάς» και στην «Γαλακτομικά Μανδρέκας» για παράβαση των εθνικών και κοινοτικών κανόνων. Συγκεκριμένα έκρινε ότι συμμετείχαν σε παράτυπη οριζόντια συμφωνία για την κατανομή αγορών.



Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, πρόκειται για σύμπραξη μεταξύ ενός γαλακτοπαραγωγού κι ενός χονδρεμπόρου, τουλάχιστον ως προς τα προϊόντα που αφορά η σχετική αγορά της παράβασης, η οποία, ωστόσο, κατ’ εξαίρεση από το βασικό κανόνα, δεν είναι κάθετη, αλλά οριζόντια, καθόσον αφορούσε ειδικά τη μη ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο σε δημόσιους διαγωνισμούς, περίπτωση δηλ. κατά την οποία και οι δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις λειτουργούσαν με την ιδιότητα του ανταγωνιστή και οι οποίες θα έπρεπε να αποφασίζουν αυτόνομα σε ποιους δημόσιους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν, έστω και με το ίδιο σήμα.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που προσέρχεται για διευθέτηση το σύνολο των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και σε στάδιο χωρίς προηγουμένως να τους έχει επιδοθεί σχετική εισήγηση, γεγονός το οποίο αυξάνει τη διαδικαστική αποτελεσματικότητα σε βαθμό απόλυτο. Για τη συνεργασία και παραδοχή τους αυτή, η Ε.Α. μείωσε τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για κάθε εμπλεκόμενη εταιρία κατά 15%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates