.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΙΑ-ΜΙΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ !!! ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ !!!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ :
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/10/40000000.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/10/3-jumbo.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/11/pos.html



Εισαγγελική παραγγελία επιδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 2018 στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες για την υπόθεση του επιχειρηματία Παπαευαγγέλου και των POS στην Κίνα. 

Οι τράπεζες που παρέλαβαν την εισαγγελική παραγγελία καλούνται να προσκομίσουν στην δικαιοσύνη:

1)Τον πλήρη φάκελο των δραστηριοτήτων Παπαευαγγέλου που ήταν μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος της Jumbo
2)Όλες τις κινήσεις συναλλαγών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοίξουν για έλεγχο
3)Όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με τον εν λόγω επιχειρηματία. 

Η εισαγγελική παραγγελία παρελήφθη χθες από τις τράπεζες και επικρατεί προβληματισμός γιατί τουλάχιστον μια τράπεζα έλαβε επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. 

Η Εθνική τράπεζα παρέλαβε επιστολή όπου οι ρυθμιστικές αρχές ρωτούσαν για τον ασυνήθιστο αριθμό συναλλαγών 265 συναλλαγές – κινήσεις σε 3 μήνες και εν μέσω capital controls. 

Η δεύτερη τράπεζα έλαβε επίσης επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο πλαίσιο όμως καλής συνεργασίας που είχαν για το ζήτημα αυτό.

Το «σκάνδαλο» με βάση το νόμο

Με βάση τον νόμο 4557 άρθρο 3 παράγραφο 2 όταν τελείται μια παράνομη πράξη στο εξωτερικό και αφορά capital controls ή υπάρχει υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το αδίκημα είναι σαν να έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα εγείρεται θέμα γιατί με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να δοθεί η χρυσή visa σε ξένους μέσω πιστωτικών καρτών.

Ανησυχεί ο SSM


Και ενώ η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών προβληματίζεται από τις εξελίξεις. 

Συγκεκριμένα ο SSM φέρεται να σχεδιάζει να διερευνήσει και μέσω της ΤτΕ εάν υπάρχουν ευθύνες από τις εσωτερικές δομές της Εθνικής τράπεζας.

Η αγορά ακινήτων και η εισροή συναλλάγματος πάγωσε

Μέσω της Χρυσής βίζας είχε αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και τα ακίνητα.

Ωστόσο μετά την εξέλιξη με την υπόθεση των POS είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα παγώσει.

Πως έγινε η παραβίαση των capital controls

Το μεγάλο κόλπο που επέτρεψε σε ορισμένους επιτήδειους να ανακαλύψουν παράθυρα νόμων και κανονισμών ώστε να κάνουν χρυσές δουλειά από την Κίνα μέσω των ελληνικών τραπεζών αποκαλύπτει το bankingnews.

Να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και αρμόδιος εισαγγελέας θα πραγματοποιήσει έρευνα. 

Το μεγάλο κόλπο αποκαλύφθηκε όταν
 κάποιοι ανακάλυψαν ένα παράθυρο του νόμου που αφορά τα capital controls.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα με την επιβολή των capital controls όσοι κατείχαν π.χ. κάρτες και χρησιμοποιούσαν POS ξένης τράπεζας, η συναλλαγή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς σε κεντρικό επίπεδο οι ελληνικές κάρτες απορρίπτονταν από τα POS των διεθνών τραπεζών.

Τα POS είναι τερματικά που αποτρέπουν συναλλαγές με κάρτες τραπεζών.
Οι πιστωτικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών απορρίπτονταν οπότε καμία συναλλαγή σε POS αλλοδαπής δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. 

Όταν η Κίνα επέβαλλε capital controls η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα δεν μερίμνησε ώστε να μπλοκάρει τις κάρτες των Κινέζων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν POS ξένων τραπεζών. 

Έτσι λοιπόν όταν ο Παπαευαγγέλου ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo διέγνωσε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας – προφανώς και δεν θα είναι ο μόνος που το ανακάλυψε – ζήτησε π.χ. από την Εθνική να πάρει 8 POS τα οποία χρησιμοποιούσε στην Κίνα.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τις κάρτες τους στα POS της Εθνικής και οι συναλλαγές εκτελούνταν κανονικά γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καλύψει αυτό το παράθυρο.
Οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει όλες τις συναλλαγές όχι μόνο του Παπαευαγγέλου αλλά και όσων κάνουν συναλλαγές τέτοιου τύπου στην Κίνα.
Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να συνεργάζονται με τις κινεζικές εποπτικές αρχές ώστε να λάβουν μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates