.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ"
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ότι ο φόρος επί των νομικών πράξεων που τεκμηριώνονται στις δημόσιες πράξεις δανείου με ενυπόθηκη εγγύηση βαραίνει τις τράπεζες ως δανειστές και όχι τους δανειολήπτες.



Όπως εξηγείται σε ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου, η απόφαση του δικαστή Χεσούς Κουδέρο τροποποιεί την προηγούμενη νομολογία και “καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δανειολήπτης δεν είναι αυτός που πρέπει να φορολογηθεί για τον τελευταίο φόρο στις συμβολαιογραφικές πράξεις δανείων που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια (όπως προέβλεπε μέχρι τώρα η νομολογία), αλλά η οικονομική οντότητα που δανείζει το αντίστοιχο ποσό”.

Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός ότι “η εντυπωσιακή επιχείρηση είναι η υποθήκη” και ως εκ τούτου “ο μόνος που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη δημόσιας πράξης” είναι ο δανειστής, δηλαδή η τράπεζα.

Πρόκειται για μια νέα νομική τροποποίηση των τραπεζικών πρακτικών στον τομέα των συμβάσεων ενυπόθηκων δανείων τα τελευταία χρόνια. Η πρόταση αυτή προστίθεται σε άλλες, όπως οι ρήτρες πλαφόν ή οι υποθήκες πολλαπλών νομισμάτων.

Υπάρχουν επίσης δύο άλλες εκκρεμείς γνωμοδοτήσεις για συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων στην Ισπανία: μία για τις ρήτρες πρόωρης λήξης και μία για τη χρήση επιτοκίων γνωστή ως IRPH.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates