.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΚΟΨΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ !!!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/12/alpha-bank-3.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/08/blog-post_49.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/09/blog-post_125.html





Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν λάβει ρητή οδηγία να εγκαταλείπουν εγκαίρως τον χώρο εργασίας τους και να μην μένουν «ούτε λεπτό παραπάνω» !!!

Συναγερμός έχει σημάνει στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου οι υπάλληλοι να μην υπερβαίνουν το ωράριό τους, μετά τα «τσουχτερά» πρόστιμα που έχει επιβάλει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα κλιμάκια του υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν βάλει στο στόχαστρο τα καταστήματα και τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών προκειμένου να βάλουν τέλος στο εκτεταμένο φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών.

Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οδηγία του Υπουργείου Εργασίας που υποχρεώνει τον εργοδότη να συμπληρώνει το έντυπο Ε8 με τίτλο «Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης».


Για το καλοκαίρι (από 1/7 έως 31/8), η συμπλήρωση του εντύπου Ε8 ήταν προαιρετική, προκειμένου οι επιχειρήσεις/οργανισμοί να εξοικειωθούν με τη χρήση του. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τις υπερωρίες του προσωπικού, οι οποίες είναι υποχρεωτικά προγραμματισμένες, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Παρέχεται, μάλιστα, και δυνατότητα αποστολής μηνύματος (SMS), ενώ παράλληλα καταργείται το Βιβλίο Υπερωριών.

«Ούτε λεπτό παραπάνω»

Το αποτέλεσμα είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι να έχουν λάβει ρητή οδηγία να εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας στις 3:30 που λήγει το ωράριό τους (πέραν της Παρασκευής) και να μην μένουν «ούτε λεπτό παραπάνω». Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις… επιδημίας καθώς στο προηγούμενο δίμηνο που ισχύει η νέα υποχρέωση για τους εργοδότες, έχουν πέσει «καμπάνες» πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε επιμέρους καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες τραπεζών. Υπήρξαν, μάλιστα, και περιπτώσεις όπου μπήκε «λουκέτο» σε καταστήματα τραπεζών επειδή διαπιστώθηκαν κατ' επανάληψη παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για προληπτική καταχώρηση των υπερωριών στο ΕΡΓΑΝΗ απορροφά σημαντικούς πόρους από τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού των τραπεζών. «Από το πρωί ως το βράδυ, ασχολούμαι με το ΕΡΓΑΝΗ», αναφέρει στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Από τη «δρακόντεια» οδηγία δεν εξαιρείται ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η Διεύθυνση Προσωπικού λαμβάνει προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην διαπιστωθεί παράβαση όσον αφορά στις υπερωρίες του προσωπικού. Σημειώνεται, πάντως, ότι η υποχρέωση αυτή δεν έχει εφαρμογή σε ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates