.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 6.300.000€ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ !!!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ SEA STAR
Μεγάλα πρόστιμα που έφτασαν τα 6,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου για απόκτηση μετοχών της Sea Star.





Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στον Ιωάννη Βαρδινογιάννη (€6.388.300) ενώ πρόστιμο €50 χιλ. επιβλήθηκε και στην Αμαλία Βαρδινογιάννη. Στον Χριστόδουλο Έλληνα επιβλήθηκε πρόστιμο €20 χιλ. και στον Φίλιππο Λάρκο επίσης €20 χιλ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιβολή του προστίμου αφορά παραβίαση του άρθρου 9 (1) (α) του Νόμου που διέπει τις Πράξεις Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και τις Πράξεις Χειραγώγησης της Αγοράς και €90.000 για παραβιάσεις του άρθρου 41 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, που αφορά την παροχή ψευδών, παραπλανητικών ή απατηλών πληροφοριών. Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ύστερα από έρευνα που διενήργησε για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας σε σχέση με την απόκτηση από την κ. Αμαλία Βαρδινογιάννη 19.358.487 μετοχών της εταιρείας Sea Star Capital Plc (τότε Megabet), (στις 29.03.2007), επέβαλε τα πιο κάτω διοικητικά πρόστιμα:


  • Στον Ιωάννη Βαρδινογιάννη €6.388.300
  • Στην Αμαλία Βαρδινογιάννη €50.000
  • Στον Χριστόδουλο Έλληνα €20.000
  • Στον Φίλιππο Λάρκο €20.000

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της ΕΚ, ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης έχει παραβεί το άρθρο 9 (1) (α) του Ν.116(Ι)/2005, διότι ενώ ήταν κάτοχος εμπιστευτικής πληροφορίας και ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι επρόκειτο για εμπιστευτική πληροφορία, προχώρησε στην απόκτηση 19.358.487 μετοχών της εταιρείας, μέσω της κ. Αμαλίας Βαρδινογιάννη.

Στην προκειμένη περίπτωση, η εμπιστευτική πληροφορία αφορούσε στην αλλαγή των δραστηριοτήτων της εταιρείας ως προς τη ναυτιλία και στη συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Η ΕΚ έκρινε ότι η κ. Αμαλία Βαρδινογιάννη λειτούργησε ως παρένθετο πρόσωπο και η απόκτηση των μετοχών της Εταιρείας έγινε στην πραγματικότητα για λογαριασμό του Ιωάννη Βαρδινογιάννη με έμμεσο τρόπο.

Η κ. Βαρδινογιάννη άνοιξε χρηματιστηριακό λογαριασμό στη Sharelink Securities and Financial Services στις αρχές Μαρτίου 2007 και στις 29 Μαρτίου 2007 προχώρησε στην αγορά 19.358.487 μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 0,09 σεντ ανά μετοχή στο ΧΑΚ. Τρεις μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2007, προέβη στην πώληση των υπό αναφορά μετοχών στην τιμή των 0,42 σεντ ανά μετοχή, αποκομίζοντας συνολικό χρηματικό όφελος €6.388.301.

Για την κ. Αμαλία Βαρδινογιάννη η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει παραβεί το άρθρο 41 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου του 2009 (Ν.73(Ι)/2009), διότι παρείχε πληροφορίες στους ερευνώντες λειτουργούς και κατ’ επέκταση στην ΕΚΚ οι οποίες ήταν ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές. Αν και η πράξη της κ. Βαρδινογιάννη είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, ως μετριαστικός παράγοντας θεωρήθηκε το γεγονός ότι δεν παραβίασε στο παρελθόν κυπριακή νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς.

Για τους κ.κ. Χριστόδουλο Έλληνα και Φίλιππο Λάρκο, κρίθηκε ότι παραβίασαν επίσης το άρθρο 41 του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2009 (Ν.73(Ι)/2009), διότι παρείχαν πληροφορίες στους ερευνώντες λειτουργούς και κατ’ επέκταση στην ΕΚΚ, οι οποίες ήταν ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές. Η Επιτροπή αναφέρει ότι «απαιτεί από επαγγελματίες του χώρου να επιδεικνύουν μεγαλύτερη επιμέλεια και σοβαρότητα όταν καλούνται να δώσουν πληροφορίες στην ΕΚΚ».

Για το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στον κ. Βαρδινογιάννη, λήφθηκε υπόψη, μεταξύ άλλων, «η κεντρική σημασία που αποδίδει η ΕΚΚ στη διασφάλιση του ότι άτομα που είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών, και συνεπώς βρίσκονται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με το ευρύ επενδυτικό κοινό, δεν θα κάνουν χρήση των πληροφοριών αυτών» και «η βαρύτητα που αποδίδει η ΕΚΚ στην αποφυγή χρησιμοποίησης πρακτικών, όπως είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών στη βάση χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών, που θέτουν τον κάτοχο της εμπιστευτικής πληροφορίας σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων επενδυτών».




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates