.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΦΕΥΓΕΙ Ο ΕΜΙΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ !!!



Η αυλαία της προσπάθειας του κράτους του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα πέφτει, με την απόφαση του ομίλου Al Rayyan να παραχωρήσει τη διαχείριση του ξενοδοχείου «Miramare», στην Κέρκυρα, το οποίο ο εμίρης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι είχε αγοράσει το 2013 όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η ιδιοκτησία του πολυτελούς resort μεταβιβάζεται αυτό το διάστημα από την ελληνική εταιρία, που είχε ανοίξει με έδρα το Κολωνάκι υπό την ομπρέλα του ομίλου Al Rayyan, σε άλλη εταιρία συμφερόντων Κατάρ, με έδρα τη Γαλλία. Οι Αραβες επενδυτές, όμως, δεν επιθυμούν να διαχειριστούν οι ίδιοι την τουριστική εγκατάσταση και αποφάσισαν να την αναθέσουν σε άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, στην οποία θα νοικιάσουν το ξενοδοχείο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία.

Το πολυτελές κατάλυμα είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο, αλλά παραμένει ερμητικά κλειστό λόγω αλλεπάλληλων καταγγελιών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Ωστόσο, είναι το μοναδικό έργο των Καταριανών στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε έστω και μετ’ εμποδίων. Για επενδύσεις στην Ελλάδα το Κατάρ έχει ξοδέψει συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς έχει αποκτήσει ποσοστό σε μεγάλη τράπεζα, έχει αγοράσει το νησί Οξειά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων αλλά και έκταση 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου.






Στην Οξειά -την οποία η φιλότεχνη κόρη του εμίρη, Μαγιάσα, επιθυμούσε να μετατρέψει σε Αrt Island- «βασιλεύουν» οι χρυσαετοί, αφού το νησί περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura και είναι δύσκολο έως αδύνατο να αξιοποιηθεί. Τα σχέδια για την ανάπτυξη της έκτασης με… χωριά καλλιτεχνών, μαρίνες και ελικοδρόμια, που είχε εκπονήσει το γραφείο του αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη, έμειναν μακέτες προκαλώντας την έντονη αντιπαράθεσή του με τους Καταριανούς που κατέληξε σε δικαστικό πόλεμο. Παρότι τα δικαστήρια ξεκίνησαν το 2014, δεν υπάρχει -μέχρι σήμερα- δικαστική απόφαση και στο νησί, που θα μετατρεπόταν σε «Κάπρι του Ιονίου», δεν έχει χτιστεί ούτε τετραγωνικό μέτρο.





Στα δικαστήρια βρίσκονται οι εκπρόσωποι του εμίρη στην Ελλάδα και για την έκταση που αγόρασαν στη Ζάκυνθο. Η δικαστική διαμάχη για την περιοχή-«φιλέτο» του νησιού είχε ξεκινήσει με την κατάθεση αγωγής από την τοπική Μητρόπολη και τη Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, που αμφισβητούν τη νομιμότητα της αγοράς και διεκδικούν μέρος της έκτασης.

Με την αγωγή συντάχθηκαν 22 ιδιώτες, ο Δήμος, η Περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου επίσης δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Στην επίδικη έκταση οι επενδυτές σχεδίαζαν να κατασκευάσουν πολυτελείς επαύλεις που θα απευθύνονταν σε κροίσους απ’ όλο τον κόσμο, όμως και αυτή η επένδυση έμεινε στα χαρτιά.





ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ Η… ΧΛΙΔΗ

Ψηφιδωτά παντού, χαμάμ, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων

Το «Miramare» κόστισε περίπου 50 εκατ. ευρώ, καθώς 15 εκατ. καταβλήθηκαν για την αγορά του ακινήτου και τα υπόλοιπα για τις εργασίες ανακατασκευής, τα έπιπλα και τον εξοπλισμό.

Μπροστά από το κεντρικό κτίριο, στην περιοχή Μωραΐτικα της Κέρκυρας, έχει κατασκευαστεί πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων ενώ σε ολόκληρη την εγκατάσταση κυριαρχούν οι minimal γραμμές και τα γήινα χρώματα. Τα άνετα κρεβάτια στα δωμάτια έχουν επιλεγεί σε λευκό χρώμα ή σε παλ αποχρώσεις του πράσινου και του γκρι, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως ξύλο και γυαλί.




Μοναδικής χλιδής είναι τα bungalows που κατασκευάστηκαν πάνω στο κύμα με ιδιωτικές πισίνες και απευθύνονται σε VIP επισκέπτες. Τα λεπτοδουλεμένα ψηφιδωτά δίνουν αριστοκρατική φινέτσα στα μπάνια και τους διαδρόμους, ενώ διακριτικές είναι σε όλο το οικοδόμημα οι αραβικές πινελιές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χαμάμ από λευκό μάρμαρο, σήμα κατατεθέν της κουλτούρας της Ανατολής. Συνολικά η πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει 250 δωμάτια μαζί με τα bungalows.





Στον περιβάλλοντα χώρο οι υπεύθυνοι του έργου προστάτεψαν τις ελιές που βρίσκονται στην έκταση εδώ και δεκαετίες, όπως και τους φοίνικες μπροστά από το κεντρικό κτίριο. Αρχικά τα έργα περιορίστηκαν στην πτέρυγα που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα ενώ αργότερα σχεδιαζόταν να αξιοποιηθεί και το άλλο τμήμα του ξενοδοχείου που βρίσκεται πάνω από το δρόμο. Ειδικό διαμέρισμα είχε κατασκευαστεί στο «Miramare» για τον εμίρη του Κατάρ και τη σύζυγό του Σέικα Μοζάχ, οι οποίοι μέχρι το 2016 επισκέπτονταν κάθε χρόνο τα νησιά του Ιονίου με το πλωτό παλάτι τους «Κatara», μήκους 124 μέτρων.


Ο Αραβας ηγέτης ήταν λάτρης των Επτανήσων και στις διακοπές του οι ντόπιοι τον έβλεπαν ανάμεσά τους να αγοράζει ψάρια στη Λευκάδα ή να πίνει τον καφέ του στο «Λιστόν».

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισε να επενδύσει στην περιοχή. Το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, το ζεύγος και η πολυπληθής συνοδεία του δεν εμφανίστηκαν, ενώ ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι επιθεώρησε τελευταία φορά τα έργα στο «Miramare» τον Σεπτέμβριο του 2016 σε… ινκόγκνιτο επίσκεψή του στην Κέρκυρα. Τότε είχε εκφράσει στους στενούς του συνεργάτες τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχείς εμπλοκές, χαρακτηρίζοντας ως «εχθρικό» το περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ετσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιχειρηματική παρουσία της Al Rayyan στην Ελλάδα, αφού ούτε το Κατάρ -που έχει απλωθεί επενδυτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα Harrods μέχρι την Porsche, με μυθικά ποσά- κατάφερε να λύσει το γόρδιο δεσμό των αγκυλώσεων στη χώρα μας.






Το είχε εγκαινιάσει ο Κων/νος Καραμανλής

Το «Miramare» ταυτίστηκε στο παρελθόν με την οικογένεια Ωνάση καθώς χτίστηκε το 1960 από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Πατρονικόλα, που ήταν ετεροθαλής αδερφή του μεγιστάνα, ενώ εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πολιτικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, ισχυροί επιχειρηματίες και καλλιτέχνες πέρασαν από τα δωμάτιά του απολαμβάνοντας τις διακοπές τους με φόντο τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου.

Το 1994 το ξενοδοχείο αποκτήθηκε από τους αδερφούς Σούρλα που ξεκίνησαν την πρώτη ριζική ανακαίνιση, ζωντανεύοντας την επιχείρηση, ενώ το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες είχαν επεκτείνει τη μονάδα θέτοντας σε λειτουργία και το «Miramare Park».

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 2008. Οσο βάθαινε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οι κρατήσεις μειώνονταν οδηγώντας την επιχείρηση σε οικονομική ασφυξία. Το τελευταίο καλοκαίρι πριν από την πώλησή του το ξενοδοχείο έμεινε κλειστό, γράφοντας τον επίλογο σε μια ολόκληρη εποχή, ταυτισμένη με τον πλούτο και τη δόξα της οικογένειας Ωνάση.

Παρότι η αγορά του από τον εμίρη φάνηκε ότι θα του αποδώσει ξανά την παλιά αίγλη, πέντε χρόνια μετά οι Καταριανοί αποφάσισαν να το… ξεφορτωθούν μαζί με τα προβλήματά του.



ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates