.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 50% !!!

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΤΟΥ 2015
Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές φορολογούμενων !!!





Κι όμως, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ανίκητος! Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε η πρώτη απόφαση δικαστηρίου που δικαιώνει φορολογούμενη η οποία προσέφυγε κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, μία απόφαση που ανοίγει το δρόμο σε πολλούς άλλους που έχουν… καεί από την άδικη φορολόγηση των ακινήτων τους να διεκδικήσουν κι αυτοί το δίκιο τους.

Το “τρωτό” σημείο του ΕΝΦΙΑ, που επιτρέπει στους φορολογούμενους να τον αμφισβητήσουν, το έχει ορίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει μεν συνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ, αλλά με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να αμφισβητήσουν το πώς αποτιμάται η αξία των ακινήτων τους. Επομένως, όποιος θεωρεί πως αδικείται από τις αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ (με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες εμφανίζουν τεράστια απόκλιση από τις εμπορικές), μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει αναπροσαρμογή του φόρου.


Η συγκεκριμένη φορολογούμενη που δικαιώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για το 2015, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της, που ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία ήταν πολύ χαμηλότερη. Με τη νομική υποστήριξη του δικηγόρου Χρήστου Κλειώση, η γυναίκα δικαιώθηκε τελικά από το δικαστήριο, που καθόρισε την αγοραία αξία των ακινήτων λίγο πάνω από τα 500.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να μειωθεί αντίστοιχα, σε ποσοστό άνω του 50%, και ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, η φορολογούμενη είχε προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία δεν είχε την ίδια άποψη, καθώς είχε απορρίψει την προσφυγή της. Όμως η ίδια το πάλεψε, τόλμησε να τα βάλει με το “θηρίο”, και τελικά δικαιώθηκε.

Η περίπτωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για πολλούς άλλους φορολογούμενους που έχουν αδικηθεί με τον ίδιο τρόπο, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους για ακίνητα που τιμολογούνται με βάση αντικειμενικές αξίες που βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Όσοι έχουν τα… κότσια να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να περάσουν μέσα από την ίδια διαδικασία: προσφυγή στην επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών, και αν αυτή απορριφθεί, τότε προσφυγή σε δικαστήριο. Πλέον, υπάρχει ελπίδα…



πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates