.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ: ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ !!!

ΔΗΛΑΔΗ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Φιάσκο αποδεικνύεται η διορθωτική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για καταβολή μειωμένων εισφορών από 26,95% σε 9,22% και από 37,95% σε 16,52% για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι !!!




Για να πληρώσουν μικρότερη εισφορά, ως πρώτο βήμα τού υποδεικνύεται να δηλώσουν και να αποδείξουν στον ΕΦΚΑ ότι οι εργοδότες τους υπόκεινται σε καταβολή εισφοράς, στην ουσία δηλαδή να τους «καρφώσουν», και μέχρι να επιλυθεί η διαφορά θα πληρώνουν τη δική τους εισφορά.


Η «διευκόλυνση» αυτή όμως ενέχει τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι στο τέλος είτε να πληρώσουν οι ίδιοι, και μάλιστα αναδρομικά το σύνολο της εισφοράς, εφόσον δεν αποδειχθεί ότι με το μπλοκάκι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, είτε στη χειρότερη περίπτωση να μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς μισθό, αν τα «σπάσουν» με τους εργοδότες τους, γιατί προηγουμένως θα τους έχουν καρφώσει στον ΕΦΚΑ για να πληρώσουν εισφορές που ο νόμος 4387/2016 δεν τους υποχρεώνει, αλλά βάζει τον εργαζόμενο διά της πλαγίας οδού να τις διεκδικήσει!!!

Αυτή η διαδικασία που φέρνει τον εργαζόμενο αντιμέτωπο με μια επιχείρηση παρουσιάστηκε με κυβερνητικές διαρροές ως «μείωση εισφορών 10% στα μπλοκάκια», αλλά στην πράξη περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και κυρίως κάνει «μπαλάκι» τους εργαζόμενους μεταξύ ΕΦΚΑ και εργοδοτών για τις εισφορές στα μπλοκάκια, αφού δεν προβλέπει ρητά εισφορές 10%, αλλά μόνον προσωρινά και κατόπιν… καταγγελίας!

Η αλλαγή στη νέα εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, είναι ότι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι παρέχοντας εργασία (σ.σ.: χωρίς σύμβαση μισθωτού) σε έναν ως δύο εργοδότες, αντί να πληρώνουν το σύνολο της εισφοράς, μέχρι να λυθούν οι διαφορές με τους εργοδότες, θα μπορούν να πληρώνουν μόνο το δικό τους ποσοστό.

Αν όμως αποδειχθούν λάθος, τότε, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου, θα πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς και μάλιστα αναδρομικά και για τους μήνες που υποτίθεται ότι θα πληρώνουν τη μειωμένη εισφορά.

Στην εγκύκλιο υπάγονται τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όσο και οι μισθωτοί (ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο ταμείο) που έχουν παράλληλα και μπλοκάκι ακόμη σε έναν ή δυο εργοδότες.

Για να πληρώσει ο εργαζόμενος μόνο τη δική του εισφορά, θα πρέπει πρώτα να πάει στον ΕΦΚΑ και να αποδείξει ότι ο εργοδότης υπόκειται σε εισφορά. Αν λάβει ειδοποιητήριο ή κόψει μπλοκάκι, χωρίς να κάνει τη δήλωση κατά του εργοδότη, τότε θα καταβάλει εξαρχής το σύνολο της εισφοράς, δηλαδή 26,95% αν προέρχεται από τον ΟΑΕΕ και 37,95% αν προέρχεται από το ΕΤΑΑ.



πηγη: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates