.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ !!!

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ» ΤΟΥ SUCCESS STORY ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αύξηση των ασθενών με κατάθλιψη (το 2015 ξεπέρασαν τους 500.000) και ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% παρατηρείται στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 2ο Mental Health Conference !!!



Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η Μαρίνα Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας.

Ενώ η κλασική επιδημιολογία αναγνώριζε τις γυναίκες ως μεγάλη πλειοψηφία των καταθλιπτικών ασθενών, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης επήλθε η μεγάλη ανατροπή. Παράλληλα, ο Πέτρος Σκαπινάκης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέφερε ότι το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, φτάνοντας τα μεγέθη μιας πολύ μεγάλης πόλης».

Ωστόσο οι ψυχικές διαταραχές επιβαρύνουν τα έτη ζωής και την ποιότητα ζωής και αυξάνουν σημαντικά το κόστος στα συστήματα υγείας.

O Νίκος Μανιαδάκης, αναπληρωτής κοσμήτωρας της ΕΣΔΥ τόνισε ότι τα ψυχικά νοσήματα δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα συστήματα υγείας. «Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες, να δώσουμε κίνητρα στους παρόχους και να αναπτύξουμε τον ρόλο της ΠΦΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, ΑΠΘ, πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων επισήμανε ότι «οι ψυχικώς πάσχοντες χρειάζονται συχνά πολλά φάρμακα, τα οποία δυσκολεύονται να πληρώσουν, καθώς συνήθως δεν εργάζονται και ζουν με κοινωνικά επιδόματα.

Πολλές φορές διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υποτροπές».


πηγη: paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates